Logo vlaamsparlement.tv

De Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteerden woensdag in de plenaire vergadering over de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering, waarin de algemeen maatschappelijke situatie en de krachtlijnen van de begroting voor 2022 worden geschetst. Na het debat stemde het parlement over de Septemberverklaring.

De stijgende energiefacturen leidde al snel tot een verhitte discussie in de Koepelzaal. Dat het onderwerp niet in de Septemberverklaring ter sprake kwam, kon de oppositie niet smaken. "De voorbije dagen heeft deze Vlaamse regering geen woord gerept over de realiteit voor de duizenden Vlaamse gezinnen die hun voorschotten voor de elektriciteits- en gasfactuur letterlijk hebben zien verdubbelen", zegt Bruno Tobback (Vooruit).
(lees verder onder de video)
Interview Bruno Tobback
Daarnaast hadden de oppositiepartijen scherpe kritiek op de geplande besparingen in onderwijs. Zo zal er 100 miljoen euro bespaard worden in het onderwijsveld. "We moeten er ook voor zorgen dat we de toekomst van de schoolkinderen niet hypothekeren, wat betekent dat we ook in het onderwijs efficiëntieoefeningen moeten maken", reageert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Tijdens het debat wordt de minister bijgestaan door Gwendolyn Rutten (Open Vld). "We moeten die moeilijke oefening van 100 miljoen euro doen. Maar we gaan die doen door op geen enkele manier aan de kwaliteit te raken. Onze oefening moet zijn: de lat in onderwijs moet hoger, want daar zit onze grondstof, daar zitten onze hersenen. Geen kaasschaaf voor Open Vld. We zullen ervoor zorgen dat we goed besteed geld koppelen aan fantastische resultaten."

(lees verder onder de video)
Gwendolyn Rutten
Elke woensdagavond volgt na afloop van de uitzendingen van de plenaire vergadering een uitgebreid verslag in 'Studio Vlaams Parlement'. Daarin gaat journalist Jan De Meulemeester in gesprek met parlementsleden uit zowel de meerderheid als de oppositie.
website facebook twitter youtube custom 
MailPoet