Logo vlaamsparlement.tv

De stijgende energiefactuur


“De CO2-prijs is wereldwijd gestegen. Laten we daar eens over nadenken.” Dat zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. De oppositie reageert scherp en roept de minister op om dringend maatregelen te nemen om de energiefactuur te doen dalen.

Door de onrust op de energiemarkt bereikten de elektriciteit- en aardgasprijzen opnieuw een recordhoogte. Zo zou een gemiddeld gezin dit jaar nog eens 714 euro bovenop zijn factuur moeten betalen. Demir wijst erop dat de Vlaamse onderdelen van de energiefactuur met zeven procent dalen, terwijl de federale onderdelen met vijftien procent stijgen. “Het is natuurlijk dweilen met de kraan open, als het ene niveau van alles doet om naar beneden te gaan, en het andere niveau van alles doet om naar boven te gaan”, aldus Demir.

Volgens Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens verschuilt minister Demir zich achter het ‘energie-wanbeleid van de federale regering’. “Men kan alleen concluderen dat de Vlaming nog financieel donkere tijden te wachten staat, door het gevoerde energiewanbeleid en ook door de onwil van deze Vlaamse regering om tot actie over te gaan”, zegt Janssens. “Hopelijk schuift deze Vlaamse Regering de kosten van het jarenlange energiewanbeleid niet af op onze Vlaamse gezinnen.”

(lees verder onder de video)
Chris Janssen

Besparingen in het onderwijs


“Ik zie geen enkele marge om ergens in het onderwijs te besparen.” Dat zegt Johan Danen (Groen) tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Vorige week kondigde minister-president Jan Jambon (N-VA) aan dat het onderwijs 100 miljoen euro moet besparen. Waar dat geld precies vandaan moet komen, is nog niet duidelijk.

“De laatste weken en maanden leek het wel elke dag Sinterklaas. Minister Weyts goochelde met de miljoenen. Groot was dus onze verbazing toen we vaststelden dat ook het onderwijs in de besparingsklappen deelt”, zegt Johan Danen (Groen). Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gaat nu samenzitten met het onderwijsveld om te bekijken waar er eventueel bespaard kan worden. “Ik denk dat er mogelijkheden zijn en ik wil deze opdracht tot een goed einde brengen”, zegt Weyts.

Samen met Welzijn krijgt Onderwijs het grootste deel van het budget. “Als je weet dat onderwijs 30 procent van de middelen uit de begroting krijgt, dan is het niet onredelijk dat wij 10 procent van de inspanningen moeten doen”, zegt Weyts. Maar volgens Danen is er geen vet meer op de soep. “Bijna 90 procent van het onderwijsgeld gaat naar lonen, waar kan je dan nog besparen? Er is gewoon geen ruimte”, aldus Danen.

(lees verder onder de video)
frame.website.studio-commissie-johan-danen

Studio Vlaams Parlement


Elke woensdagavond volgt na afloop van de rechtstreekse uitzending van de plenaire vergadering een uitgebreid verslag in 'Studio Vlaams Parlement'. Daarin gaat journalist Jan De Meulemeester in gesprek met parlementsleden uit zowel de meerderheid als de oppositie.
website facebook twitter youtube custom 
MailPoet