Logo vlaamsparlement.tv
Negen op de tien van de onderzochte omwonenden van de 3M-site in Zwijndrecht heeft te veel PFOS in het bloed. Dat blijkt uit een bloedonderzoek bij 796 omwonenden. Bij bijna 60 procent van de deelnemers zijn de waarden zo hoog dat ze mogelijk gezondheidsrisico's op lange termijn inhouden. De partij Groen eist nu bloedtesten voor alle 11.000 inwoners van Zwijndrecht. “De inwoners moeten allemaal getest kunnen worden en de nodige medische hulp krijgen”, zegt Mieke Schauvliege (Groen).

(lees verder onder de video)
frame.website.studio-vlaams-parlement-schauvliege-nieuwsbrief
Het bloed van de deelnemers werd onderzocht op 13 PFAS-types. In vergelijking met de rest van de Vlaamse bevolking hebben deze mensen vooral hogere waarden voor PFOS en PFHxS. Dit zijn twee stoffen die in het verleden door 3M werden geproduceerd. Wie dichter bij de fabriek woont, heeft doorgaans hogere waarden, net als wie eieren van eigen kippen eet en grondwater gebruikt.

“Men heeft nu heel dicht bij de 3M-site gemeten, maar sinds 2017 zijn er ernstige aanwijzingen dat PFAS zich niet alleen via de bodem en grondwater zou verspreiden, maar ook via de lucht. Daarom vragen wij om het gezondheidsonderzoek PFOS uit te breiden naar het grondgebied Antwerpen”, zegt Mieke Schauvliege (Groen).

PFAS-lozingen


Het bedrijf 3M liet ondertussen weten maatregelen te treffen om de bestaande afvalwaterzuiveringstechnologieën te optimaliseren. Tegen 2030 zou er 99 procent minder PFAS in dat afvalwater moeten zitten. “In Vlaanderen is er plek voor bedrijven die geen schadelijke stoffen in het milieu lozen of uitstoten. Voor bedrijven die dat wel doen, is er geen plaats in Vlaanderen”, aldus Schauvliege.


website facebook twitter youtube custom 
MailPoet