Logo vlaamsparlement.tv
"Vraag mij niet om Greta Thurnberg, een meisje van 18 jaar, als klimaatprofeet te nemen." Dat zegt columniste Mia Doornaert in een nieuwe aflevering van ‘Het Gesprek’. Samen met journalist Jan De Meulemeester spreekt Doornaert over de klimaatbeweging, de woke-cultuur en de Franse presidentsverkiezingen.

(lees verder onder de video)
frame.website.het-gesprek_mia-doornaert_button
“Bla bla bla.” Zo is de klimaattop in Glasgow volgens klimaatactivisten Greta Thunberg en Anuna De Wever het beste samen te vatten. Columniste Mia Doornaert vindt dit puur populisme. “Dat is zo’n populistisch cliché, zoals: ‘de zakkenvullers’, ‘het zijn allemaal dezelfde’,... Greta Thurnberg en Anuna De Wever doen gewoon aan antipolitiek. Maar laat hen maar eens proberen om een aantal maatregelen op te leggen die onpopulair zullen zijn en dat in een democratie te doen. Als ik Greta Thurnberg hoor dan wil zij precies een dictatuur.”

Doornaert wijst er ook op dat niet iedereen de middelen heeft om mee te stappen in de klimaattransitie. De beweging van "gele hesjes" heeft duidelijk de moeilijkheden aan het licht gebracht bij het uitvoeren van maatregelen. “Als er maar twee keer per dag een bus in je dorp komt, dan kan je geen auto missen. Een taks op de dieselprijs scheelt dan ook op het einde van de maand een slok op de borrel”, zegt Doornaert. “Wil men ook wel eens denken aan al die mensen die op dit moment nauwelijks leven? Mensen willen ook graag eens een nieuwe jeans kopen i.p.v. steeds naar de kringloopwinkel te gaan.”

Woke-denken

Mia Doornaert ook de woke-cultuur. Ze vindt dat de slinger is doorgeslagen. “Men mag het woord vrouw niet meer gebruiken. Ik vind dat beledigend en vernederend. Dat is nu al jaren bezig. Wat er in Amerika en Engeland gebeurt, sijpelt ook elders door. Aan Harvard, een van de beste universiteiten ter wereld, is een vrouwelijke professor geneeskunde door een aantal studenten aan de schandpaal genageld omdat ze over ‘pregnant women’ heeft gesproken. Dat is transfoob, omdat een vrouw die zich eigenlijk man voelt, maar nog geen fysieke transformatie heeft ondergaan, een kind op de wereld kan zetten. Omwille van die enkele gevallen wordt er nu over vrouwen gesproken als ‘bodies with vaginas’, naar lichamen met vagina’s. Sorry, maar ik ben een vrouw, ik ben geen ‘body with a vagina'”, aldus Doornaert.
website facebook twitter youtube custom 
MailPoet