Vlaams Parlement TV
“Het protest tegen het falende beleid van de regering in de coronacrisis groeit.” Dat zegt Lise Vandecasteele (PVDA) tijdens een gesprek met Jan De Meulemeester. Vandecasteele is te gast in Studio Vlaams Parlement naar aanleiding van haar vraag over de maatregelen van de Vlaamse Regering tegen de vierde coronagolf. Volgens Vandecasteele is de eerstelijnszorg (huisartsen, apothekers, thuisverplegers,... n.v.d.r.) momenteel aan het verzuipen, omdat Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) de contactopsporing heeft afgebouwd.

(lees verder onder de video)
Lise Vandecasteele
“De contactopsporing loopt helemaal in het honderd. Een jaar geleden waren 1200 contacttracers actief. Begin deze maand waren het er amper 400. Het spreekt dan ook voor zich dat ze de vraag niet kunnen volgen”, zegt Lisa Vandecasteele (PVDA). “Als minister Beke steeds deze dijken afbouwt, dan gaan we het virus nooit uit onze samenleving krijgen.”

Daarnaast worden ook de testcentra overrompeld. Mensen moeten soms dagenlang wachten vooraleer ze een afspraak kunnen vastleggen. “Begin oktober is driekwart van de middelen van de testcentra afgebouwd, waardoor heel wat testcentra gesloten zijn. In Antwerpen was er een groot testdorp op het Wilrijkse Plein, maar dat is vandaag gesloten”, kaart Vandecasteele aan. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) liet ondertussen weten de besparingen op de testcentra terug te schroeven.

Zorgakkoord

Eind november pakte de Vlaamse regering groot uit met het zorgakkoord. Naast een loonsverhoging kwamen er ook middelen voor 2000 extra personeelsleden in de woonzorgcentra. “Het zorgakkoord is een zeer goede zaak maar het volstaat niet. Dit is een begin en mag geen eindpunt zijn. 2000 extra werkkrachten over 800 woonzorgcentra in Vlaanderen, is vrij beperkt”, aldus Vandecasteele.
website facebook twitter youtube 
MailPoet