Vlaams Parlement TV
frame.website.de-koepelzaal-fraude-callcenter-contacttracing-nieuwsbrief

Illustratie: minister-president Jan Jambon en minister van Welzijn Wouter Beke bezoeken een callcenter voor contacttracing in Diegem. Maandag 11 mei 2020.

Zondag 28 november publiceerde Het Laatste Nieuws een onderzoek waaruit bleek dat er gefraudeerd zou worden bij het contactonderzoek. Een van de zes callcenters zou al bijna een jaar de overheid misleidt door te laten lijken alsof er meer contactonderzoekers aan de slag waren dan in feite het geval was. De omvang van de fraude loopt dan ook in de miljoenen euro's en roept opnieuw bijzonder pertinente vragen op rond het functioneren van de Vlaamse contactopsporing.

In de plenaire vergadering debatteren de fracties met minister van Welzijn Wouter Beke en minister-president Jan Jambon over de mogelijke fraude bij de contactopsporing die de afgelopen dagen werd blootgelegd. Zo stelt Lorin Parys (N-VA) zich volgende vragen:
 1. Wie was er verantwoordelijk voor het controleren van het status van de contactonderzoekers? Waarom hebben zij nooit het probleem opgemerkt? Waarom heeft de regering niet nauwkeuriger toegezien of het budget correct gespendeerd werd? Welke stappen zal de minister nemen om dit in de toekomst te voorkomen?
 2. Wanneer verwacht de minister de doorlichting van de andere callcenters?
 3. Hoe zal de minister erop toezien dat dit soort fraude niet opnieuw gepleegd kan worden?
 4. Er is nu al een groot tekort aan contactonderzoekers. Mifratel leverde één op vijf tracers aan. Hoe zal de minister dit tekort overbruggen en binnen welke tijdspanne?
 5. Op welke manier werd de naleving van de contractuele prestaties gemonitord?

De spreektijden zijn:


 • Spreektijd fracties ronde 1 (zonder onderbrekingen): 3 minuten per fractie
 • Antwoord ministers: 7 minuten
 • Spreektijd fracties ronde 2 (met mogelijkheid tot interruptie): 4 minuten per fractie
De sprekersvolgorde op basis van de ingediende initiatieven is:
 • N-VA
 • Groen
 • Vooruit
 • Vlaams Belang
 • PVDA
 • CD&V
 • Open VLD
Het actualiteitsdebat start om 14u. Aansluitend volgen de actuele vragen. Wegens de toevoeging van het actualiteitsdebat aan de agenda wordt het aantal actuele vragen ingeperkt tot een vraag per fractie.

Live uitzending

Volg dit debat woensdag 1 december vanaf 14 uur rechtstreeks op televisie via Vlaams Parlement TV, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 175) of Orange (kanaal 80).

Studio Vlaams Parlement


Heeft u deze live uitzending gemist? Geen probleem. Woensdagavond, na afloop van de uitzending van de plenaire vergadering, volgt in ‘Studio Vlaams Parlement’ een uitgebreid verslag van dit debat. Daarin gaat journalist Jan De Meulemeester in gesprek met parlementsleden uit zowel de meerderheid als de oppositie. Daarna tot donderdag 18u te bekijken in de nieuwslus.

U kan dit debat ook rechtstreeks volgen via de webstream:
Vlaams Parlement TV: elke dag een uur nieuws rechtstreeks uit het Vlaams Parlement.

Stem af op:

📺 Telenet (kanaal 42) | 📺 Orange (kanaal 80) | 📺 Proximus TV (kanaal 175)

24u te bekijken in onze nieuwslus.
website facebook twitter youtube 
MailPoet