Vlaams Parlement TV
Wouter Beke

Illustratie: Wouter Beke na afloop van de persconferentie waarin hij zijn ontslag als minister van Welzijn aankondigde. (donderdag 12 mei 2022) (© Belga Image)

Op maandag 20 juni om 9u30 (en om 14u) organiseert de onderzoekscommissie kinderopvang de laatste hoorzitting over de problemen met de veiligheid in de kinderopvang. De commissieleden horen dan Wouter Beke, die tot 12 mei 2022 Vlaams minister was van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding.

Aanleiding tot de oprichting van deze onderzoekscommissie vormde het overlijden van een zes maanden oud meisje in kinderdagverblijf ‘t Sloeberhuisje in Mariakerke en de terugkerende signalen van mishandeling en verwaarlozing in een aantal andere kinderopvanginitiatieven. De onderzoekscommissie gaat op zoek naar duidelijkheid over wat er bij de procedures misloopt. Waarom kinderdagverblijven die vergund zijn door Kind en Gezin, ondanks vastgestelde problemen, toch konden openblijven en waarom signalen onopgemerkt zijn gebleven, zijn vragen waarop de onderzoekscommissie een antwoord wil krijgen. Uiterlijk op 1 juli 2022 zal de onderzoekscommissie haar eindverslag indienen bij de plenaire vergadering.

Wouter Beke

Als minister van Welzijn viel het kinderopvangbeleid onder de verantwoordelijkheid van minister Wouter Beke. In december 2020 werd onthuld dat door Kind en Gezin lichtzinnig werd omgesprongen met klachten over verwaarlozing, grensoverschrijdend gedrag en mishandeling bij baby's en peuters in crèches en bij onthaalouders. Om de wantoestanden in de kinderopvang tegen te gaan, droeg Beke Kind en Gezin op om een zwarte lijst met probleemcrèches aan te leggen.

Ruim een jaar later, in februari 2022, kwam een baby om het leven na mishandeling in een kindercrèche in Gent. Over die crèche werden in het verleden meerdere klachten ingediend, maar toch bleek ze niet op de zwarte lijst van Kind en Gezin te staan. Tijdens een parlementair debat hierover kon Beke niet garanderen dat er geen veroordeelde kindermishandelaars in de kinderopvang werkten. Oppositiepartijen Vlaams Belang, Groen en Vooruit vroegen om het ontslag van de minister.

Beke maakte op 12 mei (enkele dagen na een slechte peiling die de CD&V op 8,7 procent zette) bekend dat hij een stap opzij zou zetten als Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding. Zijn ontslag ging in met ingang van 16 mei 2022. Daarna nam hij zijn functie als burgemeester van Leopoldsburg en Kamerlid opnieuw op.

Live uitzending

Volg deze hoorzitting maandag 20 juni vanaf 9u30 uur rechtstreeks op televisie via Vlaams Parlement TV, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 175) of Orange (kanaal 80).

De Koepelzaal

Heeft u deze live uitzending gemist? Geen probleem. Maandagavond, na afloop van de hoorzitting, volgt in ‘De Koepelzaal’ een uitgebreid verslag van deze commissievergadering. Daarna tot dinsdag 18u te bekijken in de nieuwslus.

U kan deze hoorzitting ook rechtstreeks volgen via de webstream:
Vlaams Parlement TV: vanaf 18u elke dag een uur nieuws rechtstreeks uit het Vlaams Parlement. Daarna 24 uur in de nieuwslus.

Stem af op:

📺 Telenet (kanaal 42) | 📺 Orange (kanaal 80) | 📺 Proximus TV (kanaal 175)
website facebook twitter youtube 
Email Marketing Powered by MailPoet