Vlaams Parlement TV
frame.website.de-koepelzaal-1-juni-debat-onderwijs-nieuwsbrief

Illustratie: Een taaltest in de derde kleuterklas van GBS De Springplank in Asse (maandag 11 oktober 2021).

Elke week klinken er noodkreten vanuit het onderwijs. Afgelopen dagen waren het een aantal vooraanstaande pedagogen die aan de alarmbel trokken. Het lerarentekort in Vlaanderen is groot en neemt de komende jaren nog toe. Een gevolg hiervan is dat op verschillende scholen leerlingen al maandenlang geen lessen meer krijgen in een bepaald vak. De leerachterstand, die al voor sommige leerlingen erg was omwille van de coronacrisis, lijkt intussen dramatische proporties aan te nemen.

Heel wat parlementsleden hebben vragen voor bevoegd minister Ben Weyts. Wat zal de minister concreet en op heel korte termijn ondernemen om het lerarentekort en de leerachterstand weg te werken? Welke nieuwe maatregelen en oplossingen zal de minister de scholen aanreiken zodat ze op 1 september kunnen starten met een volledig lerarenteam en de leerachterstand eindelijk kunnen aanpakken?

Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement besliste vandaag om aan de agenda van de plenaire vergadering van 1 juni 2022 een actualiteitsdebat toe te voegen over de dalende leerprestaties en over het lerarentekort. Dit op vraag van de Groen-fractie.

Verloop van het debat

  1. Openingsstatement van maximum 3 minuten door elke fractie zonder onderbreking;
  2. Antwoord van minister Weyts van maximum 7 minuten;
  3. Debat met maximum 4 minuten spreektijd per fractie, met mogelijkheid tot onderbrekingen.

De sprekersvolgorde

Op basis van de chronologie van het ingediende initiatief is de sprekersvolgorde:
  1. cd&v
  2. Groen
  3. Vooruit
  4. Vlaams Belang
  5. N-VA
  6. Open Vld
  7. PVDA
Het aantal actuele vragen die aansluitend worden geagendeerd, wordt beperkt tot één per fractie.

Live uitzending

Volg dit debat woensdag 1 juni vanaf 14 uur rechtstreeks op televisie via Vlaams Parlement TV, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 175) of Orange (kanaal 80).

De Koepelzaal

Heeft u deze live uitzending gemist? Geen probleem. Woensdagavond, na afloop van de plenaire vergadering, volgt in ‘De Koepelzaal’ een uitgebreid verslag van dit debat. Daarna tot donderdag 18u te bekijken in de nieuwslus.

U kan dit debat ook rechtstreeks volgen via de webstream:
Vlaams Parlement TV: vanaf 18u elke dag een uur nieuws rechtstreeks uit het Vlaams Parlement. Daarna 24 uur in de nieuwslus.

Stem af op:

📺 Telenet (kanaal 42) | 📺 Orange (kanaal 80) | 📺 Proximus TV (kanaal 175)
website facebook twitter youtube 
Email Marketing Powered by MailPoet