Vlaams Parlement TV

Illustratie: Minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) samen met de vice-ministers van de Vlaamse regering Bart Somers, Hilde Crevits en Ben Weyts en minister-president Jan Jambon tijdens het actualiteitsdebat over het stikstofakkoord van woensdag 1 maart 2023. (Foto BelgaImage)

Zondagavond keurden de N-VA- en Open Vld-ministers de conceptnota rond stikstof goed. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kreeg daarbij de opdracht om die nota naar een ontwerp van decreet te vertalen. Dit alles zonder akkoord van de derde partij binnen de Vlaamse regering, de cd&v.

Nooit eerder in de geschiedenis van de Vlaamse regering werd een meerderheidspartij zo onder druk gezet. Momenteel is het onduidelijk hoe cd&v met die situatie zal omgaan. Hoe moet het nu verder?

Het Uitgebreid Bureau heeft op vraag van de Groen-fractie beslist om op dinsdag 7 maart om 14u een extra plenaire vergadering te organiseren. Op de agenda staat het actualiteitsdebat over de crisis in de Vlaamse Regering. De conceptnota die werd goedgekeurd door N-VA en Open Vld werd reeds ingediend in het Vlaams Parlement en zal het voorwerp van discussie vormen.

Na afloop van het debat kunnen de volksvertegenwoordigers een motie van wantrouwen indienen. Daarin kunnen ze het vertrouwen in een of meer ministers opzeggen en stellen ze een vervanger of vervangers voor. De plenaire vergadering stemt nog tijdens dezelfde vergadering over die moties.

Verloop van het debat

1. Openingsstatement van maximum 7 minuten door elke fractie zonder onderbreking;
2. Repliek Vlaamse regering van maximum 15 minuten;
3. Debat met maximum 7 minuten spreektijd per fractie met mogelijkheid tot onderbrekingen.

Alle leden van de Vlaamse Regering worden verwacht voor dit actualiteitsdebat.
De sprekersvolgorde (op basis van de ingediende initiatieven):

1. Groen
2. Vlaams Belang
3. PVDA
4. N-VA
5. cd&v
6. Open Vld
7. Vooruit

Live uitzending

Volg dit debat dinsdag 7 maart vanaf 14 uur rechtstreeks op televisie via Vlaams Parlement TV, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 175) of Orange (kanaal 80).

Studio Vlaams Parlement

Heeft u deze live uitzending gemist? Geen probleem. Dinsdagavond, na afloop van de plenaire vergadering, volgt in het duidingsmagazine ‘Studio Vlaams Parlement’ een uitgebreid verslag. Daarna tot woensdag 18u te bekijken in de nieuwslus.

U kan dit debat ook rechtstreeks volgen via de webstream:
Vlaams Parlement TV: vanaf 18u elke dag een uur nieuws rechtstreeks uit het Vlaams Parlement. Daarna 24 uur in de nieuwslus.

Stem af op:

📺 Telenet (kanaal 42) | 📺 Orange (kanaal 80) | 📺 Proximus TV (kanaal 175)
website facebook twitter youtube 
Email Marketing Powered by MailPoet