Logo vlaamsparlement.tv
Liesbeth Homans

Op woensdag 2 oktober 2019, om 14u, vindt in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement de verkiezing plaats van de nieuwe Vlaamse Regering en zal de minister-president de regeringsverklaring afleggen. Het parlement zal hierover debatteren op vrijdag 4 oktober.

Verkiezing van de Vlaamse Regering


De ministers van de Vlaamse Regering worden door het Vlaams Parlement verkozen op voordracht van een meerderheid van de Vlaamse volksvertegenwoordigers. De Vlaamse Regering bestaat uit maximaal 11 leden, waarvan minstens één lid woonachtig moet zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Minstens één lid van de regering moet een vrouw zijn en minstens één lid een man.

De leden van de Vlaamse Regering leggen op woensdag 2 oktober, om 14u, hun eed af in handen van de voorzitter van het Vlaams Parlement.

Vervolgens schorst de voorzitter de vergadering zodat de nieuwe Vlaamse Regering kan vergaderen om een minister-president aan te duiden. Dat wordt Jan Jambon, die daarna bij de Koning zijn eed zal afleggen.

Regeringsverklaring


Na deze schorsing zal de plenaire vergadering worden hervat voor de regeringsverklaring over het regeerakkoord en de verklaring betreffende de algemeen maatschappelijke situatie en betreffende de krachtlijnen van de begroting 2020. Die wordt in principe bij de opening van het parlementaire jaar gehouden op de vierde maandag van september, maar werd door de vorming van de Vlaamse Regering uitgesteld.

Studio Vlaams Parlement


Heeft u deze live-uitzending gemist? Geen probleem. Woensdagavond om 18u volgt in ‘Studio Vlaams Parlement’ een uitgebreid verslag van de eedaflegging van de Vlaamse regering en de regeringsverklaring van minister-president Jan Jambon. Daarin gaat journalist Jan De Meulemeester in gesprek met de belangrijkste politieke actoren over de actualiteit in het parlement. Daarna 24u te bekijken in de nieuwslus.

U kan deze gebeurtenissen ook rechtstreeks volgen via de webstream van het Vlaams Parlement:
website facebook twitter youtube custom 
MailPoet