Logo vlaamsparlement.tv
Openingszitting 2014
Op dinsdag 18 juni 2019 leggen de 124 verkozen parlementsleden de eed af in het Vlaams Parlement. Met de eedaflegging wordt het parlement geïnstalleerd voor een periode van vijf jaar. Tijdens deze vergadering worden ook de politieke fracties voor de volgende vijf jaar samengesteld en staat de verkiezing van de voorzitter van het Vlaams Parlement op de agenda.

Tijdelijk voorzitter

Op de vierde dinsdag na de verkiezingen komen de nieuwe verkozenen voor de eerste keer samen voor de installatie van het Vlaams Parlement. Deze eerste vergadering vindt plaats onder leiding van een tijdelijk voorzitter. Die eer gaat volgens het reglement van het Vlaams Parlement naar het parlementslid met de meeste anciënniteit. Op 18 juni is dat Herman De Croo (Open Vld) met 27,73 dienstjaren. Hij wordt bijgestaan door de twee jongste parlementsleden die als tijdelijk secretaris optreden: Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) en Filip Brusselmans (Vlaams Belang).

Eedaflegging

Vervolgens leggen de verkozen volksvertegenwoordigers van wie de geloofsbrieven goedgekeurd worden, de volgende eed af: “Ik zweer de Grondwet na te leven“. Vanaf dat ogenblik kunnen zij hun parlementaire mandaat effectief uitoefenen.

Voorzitter

Tot slot staat de verkiezing van een nieuwe voorzitter en een nieuw Bureau geagendeerd. Het Bureau oefent het dagelijks bestuur van het parlement uit. De voorzitter wordt voorgedragen door de fractievoorzitters, die daarbij streven naar een maximaal parlementair draagvlak.

Volg deze bijzondere plenaire vergadering rechtstreeks en onverkort vanaf 14u30 op vlaamsparlement.tv (Telenet kanaal 42, Orange kanaal 80 of Proximus TV kanaal 175).

Heeft u deze live-uitzending gemist? Geen probleem. Dinsdagavond om 18u volgt een uitgebreide samenvatting van deze openingszitting. Daarna 24u te bekijken in de nieuwslus.

U kan de installatie van het Vlaams Parlement ook rechtstreeks volgen via de webstream van het Vlaams Parlement:

website facebook twitter youtube custom
MailPoet