provinciegouverneurs
De provinciegouverneurs van Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg zijn nog altijd niet benoemd, maar toch had de Vlaamse regering daarvoor een deadline voorzien van eind februari. Vier maanden later vraagt Kurt De Loor zich af hoever de regering staat in de benoeming, maar Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers stelt geen nieuwe timing voorop. Hij vindt het namelijk niet slim om in volle coronacrisis nieuwe gouverneurs aan te stellen.

Het Vlaams Parlement besliste in het verleden om de provinciegouverneurs niet langer politiek te benoemen, maar aan te stellen via een objectieve selectieprocedure. Toen er in Oost-Vlaanderen in oktober 2018 een nieuwe provinciegouverneur zou geselecteerd worden, ging het mis. Zo werden de resultaten van het assessment voor de benoeming gelekt. Deze lopende procedure werd begin december stopgezet door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). Daaropvolgend verweten zeven kandidaat-gouverneurs in een open brief dat het gouverneurschap opnieuw een platte politieke benoeming is geworden.

Ondertussen wacht Oost-Vlaanderen al bijna twee jaar op een nieuwe gouverneur. Ook in de provincies Vlaams-Brabant en Limburg moet een nieuwe gouverneur worden aangesteld. De minister wilde tegen de krokusvakantie de knopen doorhakken, maar dat lukte niet. “In het midden van een storm verander je niet de kapitein van een schip. De coronacrisis is een niet onbelangrijk element waar men rekening mee moet houden”, zegt minister Somers. “Er moet een oplossing komen, maar ik ga mij niet vastpinnen op een timing. Wanneer het dossier rijp is en de omstandigheden er zijn zullen wij de juiste mensen aanduiden als gouverneur”.

“Dit is flauw”

“Het klopt dat je de kapitein niet moet vervangen bij zwaar stormweer. Maar bij mijn weten vond de krokusvakantie plaats vóór de coronacrisis en vóór de coronaperiode”, zegt Kurt De Loor (sp.a). “Ik vind het dus flauw de minister de coronacrisis inroept als excuus voor het feit dat er nog geen keuze is gemaakt over nieuwe gouverneurs”. Chris Janssens (Vlaams Belang) benadrukte dan weer dat het teruggrijpen naar de carrousel van de platte politieke benoemingen een slechte keuze was van deze Vlaamse Regering.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, dinsdag 7 juli 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.