Hoewel Vlaanderen jaarlijks 1,3 miljard euro investeert in het systeem van de dienstencheques vloeit 90 procent van de terugverdieneffecten terug naar de federale begroting. Dat blijkt uit een studie over de rendabiliteit van de sector, uitgevoerd door IDEA consult. Expert Arbeidsmarkt, Daphné Valsamis, stelt het onderzoek voor in het Vlaams Parlement.
De studie werd uitgevoerd tussen juli 2018 en april 2019. Het eerste luik gaat over de gebruikers van dienstencheques. 13,9 procent van de Vlaamse bevolking ouder dan 18 jaar maakt gebruik van het systeem. 60 procent van de gebruikers werkt, 34 procent is gepensioneerd. “70 procent van de gebruikers jonger dan 65 doet er een beroep op om zo meer tijd te hebben voor andere activiteiten. 75 procent van de gebruikers ouder dan 65 jaar doet er een beroep op omdat zij het werk zelf niet meer fysiek aankunnen”, zegt Daphné Valsamis, expert Arbeidsmarkt van IDEA Consult.
Een tweede luik gaat over de nettokost van het dienstenchequesysteem in Vlaanderen. Een voltijdse dienstenchequejob kost gemiddeld € 25.354 op jaarbasis aan de overheid, maar brengt € 24.151 op, rekening houdend met de terugverdieneffecten die kwantificeerbaar zijn. Hier zijn echter regionale verschillen. “Hoewel de bruto-kost voor de overheid in totaal een zeer groot bedrag vertegenwoordigt, slaagt het systeem erin door zijn directe en indirecte effecten om in Brussel en Wallonië meer baten te genereren dan kosten”, zegt Valsamis. “In Vlaanderen zijn de berekende baten lager dan de kosten, maar niet alle baten van het systeem zijn kwantificeerbaar”.
“Federale overheid krijgt grootste hap”
“Het meest fundamentele element heeft IDEA Consult pertinent naar voren gebracht. Vlaanderen investeert 1,3 miljard euro in de dienstencheques, dat is de grootste hap uit het budget van Werk en Economie. Maar de terugverdieneffecten gaan voor 90 procent naar het federale niveau”, zegt Axel Ronse (N-VA). “Onze Vlaamse dienstencheque-bedrijven hebben het moeilijk om rendabel te blijven. Onze poetsvrouwen verdienen een degelijk loon. Mocht Vlaanderen ook bevoegd zijn voor sociale zekerheid dan zouden we veel beter kunnen tussenkomen in de rendabiliteit voor de dienstencheque-bedrijven”. Ronse roept minister Crevits op om de resultaten van die opmerkelijke studie te bespreken met de federale regering.
Het volledige verslag kan u hier terugvinden.
Lees ook: De dienstencheques 360° doorgelicht
Studio Commissie, donderdag 20 augustus 2020 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.