Aanbevelingen voor de Vlaamse slachthuizen
Nadat in 2017 undercoverbeelden opdoken over de mishandelingen in het slachthuis van Tielt liet minister van dierenwelzijn Ben Weyts alle slachthuizen in Vlaanderen doorlichten. Uit het onderzoek kwamen nog enkele gebreken naar boven. Begin juni werd het onderzoek besproken in het parlement met vertegenwoordigers van de slachthuizen. Er bleven echter nog heel wat vragen onbeantwoord. Daarom kwamen deze week de onderzoekers zelf tekst en uitleg bieden.

Undercoverbeelden van een activist van Animal Rights brachten in 2017 aan het licht dat varkens in het slachthuis van Tielt worden mishandeld voor ze worden geslacht. Minister Ben Weyts beval daarom een volledige doorlichting van alle slachthuizen in Vlaanderen door een onafhankelijke externe partij. De leden van de commissie hielden daarover woensdag een hoorzitting met vertegenwoordigers van de onderzoeksgroep Dier & Welzijn.

“Er loopt in heel wat slachthuizen, gedurende het hele slachtproces, heel wat mis. Dat is de vaststelling”, zei Hermes Sanctorum (Onafhankelijke). “De onderzoekers kondigden ook aan wanneer de inspectie zou plaatsvinden. Het zijn dus de ideale omstandigheden die zijn verwerkt in het rapport. Als er dan nog zaken blijken mis te lopen, dan maak ik mij eerlijk gezegd echt wel zorgen”. De oppositie vraagt nu specifieke richtlijnen per slachthuis om wat er misloopt op te volgen. De minister zegt dat er opvolging komt.

Studio Commissie, zondag 1 juli vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.