Coronavirus
Bedrijven die niet moesten sluiten, maar hun omzet met 60 procent zagen dalen, zullen een beroep kunnen doen op een premie van 3000 euro. Deze nieuwe steunmaatregel kondigde de Vlaamse Regering vandaag aan. “De premie is eenmalig. Het is niet dat deze, zoals bij de hinderpremie, nog gevolgd wordt door een dagvergoeding omdat het hier over een andere situatie gaat”, zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

Naast de hinderpremie van 4000 euro voor bedrijven die moesten sluiten, komt er nu een compensatiepremie van netto 3.000 euro voor wie ondanks zware verliezen blijft werken. “Het gaat dan over een omzetverlies van meer dan 60 procent in de periode van 14 maart tot 30 april 2020. Men gaat dat omzetverlies vergelijken met de omzet in het voorbije jaar”, zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. Het gaat bijvoorbeeld om de evenementensector, freelancers of medische beroepen (kinesisten, tandartsen, psychologen,…).

Ook landbouwbedrijven zullen beroep kunnen doen op deze compensatiepremie. “Ze worden behandeld als andere bedrijven. Ze kunnen daar perfect onder vallen, of onder de grotere waarborgen die nodig zijn”, aldus de minister. De vragen over het openstellen van tuincentra ondersteunt de minister, maar de Nationale Veiligheidsraad besliste om dat (nog) niet te doen. “Wij steunen in elk geval de vraag naar een gecontroleerde opening omdat dit echt soelaas zou kunnen brengen”, aldus de minister.

Quarantaine

Minister Crevits kon vandaag deelnemen aan het actualiteitsdebat over de aanpak van de coronacrisis. De minister moest gedurende tien dagen in quarantaine nadat er bij een gezinslid corona werd vastgesteld. Na tien dagen afgesloten te zijn van de buitenwereld mocht ze afgelopen vrijdag haar huis verlaten. “Ik ben vooreerst heel blij om er fysiek weer bij te zijn. Ik heb de voorbije debatten vanop afstand mogen volgen”, klinkt het bij Crevits.

Digitaal stemmen

Voor het eerst konden parlementsleden die niet deelnemen aan het debat van thuis uit meestemmen. Om dat mogelijk te maken werd een digitale toepassing gecreëerd. Op deze manier konden volksvertegenwoordigers vanop afstand stemmen en ook het stemgedrag van hun collega’s volgen.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 1 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.