Actualiteitsdebat over de opvolging van terugkerende reizigers
“Ik kan niet aanvaarden dat hier wordt gezegd dat de Vlaamse Regering geen plan heeft!”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon. In het Vlaams Parlement ontstond er commotie tijdens een actualiteitsdebat over de opvolging van terugkerende reizigers door lokale besturen. Volgens de oppositiepartijen komt de Vlaamse regering alweer te laat met een plan van aanpak.

Wie sinds 18 december terugkeert uit een rode zone in het buitenland zal opnieuw verplicht in quarantaine moeten. Lokale besturen moeten er op toezien dat deze quarantaineplicht ook effectief wordt nageleefd. Maar er rijzen heel veel vragen over hoe dat concreet in zijn werk zal gaan. “Men kan zich veel vragen stellen bij het beleid, of moet ik zeggen het non-beleid en de slechte communicatie. En waar ik vooral veel problemen mee heb is dat de Vlaamse Regering absoluut geen lessen heeft getrokken uit de fouten van het verleden”, zegt Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).

Het merendeel van de burgemeesters heeft alvast aangegeven dat ze het niet zien zitten om deze controles uit te voeren. Enerzijds is er een probleem aan mankracht, anderzijds is er nog een probleem met alles wettelijk rond te krijgen, klinkt het. “Vandaag is hier een actuadebat over de controle van mensen die terugkomen van vakantie. Het is vandaag niet de eerste of tweede januari, maar de zesde januari. Ik denk dat de meeste mensen die op reis zijn gegaan al eventjes terug zijn en dat de meesten zelfs al uit de quarantaine komen waarin ze zijn geweest. We moeten daar vandaag zeker bij stilstaan, maar ook niet overschatten wat de mogelijkheden zijn van die controles”, zeg Willem-Frederik Schiltz (Open Vld).

Vaccinatiecentra

Tijdens het actualiteitsdebat laat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) ook weten dat er wordt gemikt 12 vaccinatiecentra in Vlaanderen. “Eén per 50.000 Vlamingen”, klinkt. Over de precieze locatie van de centra is er voorlopig geen info. De minister belooft wel tegen volgende week meer info te geven.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 6 januari 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.