Klimaatplan
De Vlaamse Regering bereikte op maandag 9 december een akkoord over het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030.  Minister Zuhal Demir vertrok naar de klimaattop van Madrid met dit klimaatplan. Ondertussen kwamen er heel wat reacties op de klimaatambities van de Vlaamse Regering. Daarom hield de plenaire vergadering een actualiteitsdebat over het Vlaamse klimaatplan met de ministers Jambon, Crevits, Somers, Diependaele en Peeters.

De Vlaamse regering heeft maandag het nieuwe Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 voorgesteld met enkele dagen vertraging. Een pakket van 350 maatregelen moet ervoor zorgen dat Vlaanderen tegen 2030 32,6 procent minder CO2 uitstoot. Daarmee legt de Vlaamse regering haar klimaatambities lager dan Europa. Maar minister-president Jan Jambon en minister van Leefmilieu Zuhal Demir zeggen dat het plan haalbaar en betaalbaar moet zijn. Brussel en Wallonië halen met hun plannen de Europese klimaatnormen wel.

Actualiteitsdebat

Voor de linkse oppositiepartijen Groen, sp.a en PVDA gaan de Vlaamse plannen lang niet ver genoeg. “U legt nu een Vlaams Klimaatplan neer waarvan de inspectie financiën zegt: onder de lat en niet becijferd. Uw plan is broddelwerk, het hangt met haken en ogen aan elkaar. U bent in mijn ogen een onverantwoordelijke bestuurder. Ik vraag mij af naar wie u eigenlijk hebt geluisterd om dit plan op te stellen”, zegt Björn Rzoska (Groen). Sp.a-parlementslid Bruno Tobback vraagt zich af waar de ambitie van de Vlaamse regering is gebleven. “Waar is die geest van ambitie om Vlaanderen te profileren als een voorloper in plaats van een achterblijver? Om Vlaanderen te profileren en te ontwikkelen als een economische regio die in Europa vooroploopt in plaats van achterna te hinken?”.

Aan de uiterst rechtse zijde hoorden we een heel andere kritiek in het Vlaams Parlement. Volgens Sam Van Rooy (Vlaams Belang) laat de Vlaamse regering zich leiden door de klimaatlobby. “Ondanks kritiek van klimaatalarmisten en de hysterische schreeuwpartijen van de Anuna’s en de Greta’s van deze wereld, holt deze Vlaamse Regering de klimaatreligieuze EU en de klimaatlobby achterna. Deze regering belijdt volop de klimaatreligie”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 11 december 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.