Algemeen verbod op vuurwerk
Vuurwerk afsteken kan tot ongelukken leiden, en dieren raken vaak in paniek of overlijden door vuurwerk op bijvoorbeeld oudejaarsavond. Leden van de meerderheid en de oppositie dienden daarom, op voorstel van minister Ben Weyts, een voorstel van decreet in dat de huidige regelgeving omdraait. Voortaan zal vuurwerk altijd verboden worden, tenzij de gemeenten het toelaten. De leden van de commissie bespreken en stemmen over het voorstel van decreet.

De Vlaamse Parlementsleden Sofie Joosen (N-VA), Dirk de Kort (CD&V), Gwenny De Vroe (Open Vld), Els Robeyns (sp.a) en Bart Caron (Groen) hebben op initiatief van Dierenminister Ben Weyts een akkoord bereikt over een nieuwe regelgeving inzake vuurwerk. Vandaag is vuurwerk altijd en overal toegelaten, tenzij het lokale gemeentebestuur er anders over beslist. Die logica wordt omgedraaid. Zo kan ook men heel wat dierenleed vermijden.

Tijdens de eindejaarsperiode steken mensen massaal veel vuurwerk af, zonder veel aandacht voor het welzijn van mens of dier. Het gevolg is dat er heel wat ongelukken gebeuren, tot zelfs overlijdens. Dat er geluidsoverlast ontstaat en dat talloze dieren doodsbang zijn, op hol slaan of gewond geraken. “Ik krijg elk jaar tientallen mails binnen met verhalen en foto’s van dieren die gewond zijn geraakt of gestorven. Er was veel onduidelijkheid waardoor iedereen ervan uitging dat vuurwerk altijd en overal toegelaten was. We draaien de logica nu om: in de praktijk zullen de lokale besturen terughoudend zijn en vuurwerk beperken tot welbepaalde plaatsen en goedgekozen momenten”, reageert Weyts.

Bron: Dierenwelzijn gaat boven vuurwerkpret

Studio Commissie (herhaling), dinsdag 27 augustus vanaf 17u10 op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.