Alle VRT-medewerkers krijgen recht op salariswagen
Alle VRT-medewerkers hebben vanaf nu recht op een salariswagen. Dat heeft de raad van bestuur van de openbare omroep deze week beslist.  En dat in een periode waarin Vlaanderen er alles aan doet om de fiets en het openbaar vervoer te promoten. Lionel Bajart (Open Vld) en Bart Caron (Groen) hebben het in het Vlaams Parlement dan ook over een twijfelachtige keuze van de VRT.

Momenteel bezit de VRT ongeveer een 250 bedrijfswagens voor het topmanagement, voor IT’ers enzovoort. Maar afgelopen week besliste de raad van bestuur van de VRT dat voortaan al hun werknemers aanspraak maken op zo’n salariswagen. “Tweeduizend mensen kunnen daarop intekenen en het gevolg is wellicht: meer auto’s op de weg. Dat terwijl, vanuit de waarde van de VRT, vooral zou moeten worden geïnvesteerd in een flexibele mobiliteit die andere vervoersmodi, zoals de fiets en het openbaar vervoer, promoot ten nadele van de wagen. Nu gaat de VRT daar letterlijk tegenin. Dat is zeer vreemd voor een Vlaams openbaar bedrijf”, zegt Bart Caron (Groen).

Volgens de VRT krijgt het personeel zo de kans om hun vervuilende wagen in te ruilen voor een groener exemplaar. “Dit nieuwe plan past volledig binnen het vergroenen van de mobiliteit”, klinkt het. Maar Lionel Bajart (Open Vld) vindt het toch een twijfelachtige keuze. “Die maatregel kan nota bene leiden tot een vertienvoudiging van het wagenpark. Wat staat daartegenover? Een continu precaire verkeerssituatie van de Reyerssite. Dat is een gegeven”, aldus Bajart. Vlaams minister voor Media Sven Gatz (Open Vld) zal nu de plannen van VRT aan de parlementsleden bezorgen, zodat er een breder en diepgaander debat kan gevoerd worden.

De Koepelzaal, zaterdag 30 juni 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.