Artificiële intelligentie in het onderwijs
Artificiële intelligentie moet een belangrijke plaats krijgen in ons onderwijs. Dat heeft bevoegd minister Hilde Crevits gezegd in het Vlaams Parlement. Elisabeth Meuleman (Groen) bracht het onderwerp aan in de commissie Onderwijs naar aanleiding van een recente studie over artificiële intelligentie.

In april 2018 bracht de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunst hun standpunt uit over artificiële intelligentie (AI). Zij stellen dat er in Vlaanderen nood is aan een strategisch plan rond artificiële intelligentie. “AI kan een positieve kracht zijn in een maatschappij, als de nodige maatregelen worden genomen om onderzoek, ontwikkeling en kennis breed te verspreiden”, zegt co-auteur prof. em. Luc Steels. Maar tot op heden bestaan er geen bacheloropleidingen AI in Vlaanderen.

“Een nieuwe bacheloropleiding in het hoger onderwijs kan ik niet opleggen. Dat moet uitgaan van de instellingen zelf. Zij moeten een aanvraag doen en dan moet dat een scenario doorlopen. Hoe we de hogeronderwijsinstellingen kunnen stimuleren voor zo’n extra bachelor, moeten we bekijken”, zegt minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Gewezen Vlaams Parlementslid Ann Brusseel (Open Vld) wijst erop dat de hogescholen momenteel ondergefinancierd zijn en dat dit moet veranderen. “Voor mij is het geen enkel probleem om de financiering te herbekijken, maar er zullen winnaars en verliezers zijn. Het gaat niet om er zomaar 50 of 100 miljoen euro recurrent bij te krijgen. Ik blijf ook herhalen dat mijn eerste prioriteit het basisonderwijs is dat we moeten versterken”, aldus de minister.

Studio Commissie (herhaling), maandag 1 oktober 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.