Vlaams volksvertegenwoordiger en voorzitter van het Vlaams Belang, Tom Van Grieken, is verheugd dat het Vlaams Belang in enkele gemeentebesturen het politieke cordon heeft kunnen doorbreken. Volgens Van Grieken bestaat het cordon sanitaire nog alleen in de hoofdkwartieren in Brussel.

Ondanks de sterke peilingen werd Vlaams Belang bij de verkiezingen van 9 juni niet de grootste partij van Vlaanderen. Dat blijft N-VA, zowel in de Kamer als in het Vlaams Parlement. Vlaams volksvertegenwoordiger en voorzitter van het Vlaams Belang, Tom Van Grieken, kijkt met gemengde gevoelens terug naar de verkiezingen. “Mijn ambitie was: afgetekend de grootste worden. Waarom? Wanneer wij het initiatiefrecht niet hadden, dan zou Bart De Wever in zee gaan met de socialisten. Dat is ook uitgekomen. Vlaanderen heeft nood aan meer ambitie en dat zal niet gebeuren met de nieuwe N-VA, Vooruit en cd&v-ploeg”, stelt Van Grieken vast. “Maar ik ben absoluut niet ontevreden. In het Vlaams Parlement hebben we 31 zetels, evenveel als de N-VA. Ik ben ook heel trots op deze nieuwe ploeg in het Vlaams Parlement, het is een goede mix.”

De inzet van de lokale verkiezingen van 13 oktober was het cordon sanitaire te doorbreken. En dat is ook gelukt. Vlaams Belang zal in 4 gemeenten, Ninove, Ranst, Brecht en Izegem, mee besturen. Van Grieken is een gelukkig man. “In Ninove haalde Guy D’Haeseleer een absolute meerderheid. Guy is een verantwoordelijke politicus en heeft er heel hard voor gewerkt. Hij is er zich ook heel erg bewust van dat er nu met een vergrootglas naar Ninove zal gekeken worden. Elke misstap zal breed uitgesmeerd worden in de media.” En dat gebeurde al. Bij de voorstelling van de nieuwe bestuursploeg verraste D’Haeseleer door zijn plusdochter Malika Sclacmender schepen van Jeugd, Sport en Dierenwelzijn te maken. “Er is niets onwettig. De dame in kwestie is een heel bekwame dame en is ook gesprongen van plek 10 naar plek 6”, reageert Van Grieken.

Neefjes

Vlaams Belang kan nu bewijzen dat ze kunnen meebesturen, samenwerken en dat ze klaar zijn voor het grotere werk. “Het cordon sanitaire bestaat niet meer in de hoofden van de mensen, alleen nog maar in de hoofden van politici en sommige journalisten. Wij hadden misschien wel eerder verwacht dat het N-VA’ers zouden zijn die het cordon zouden doorbreken. Wie had nu gedacht dat er nog bij Open Vld en cd&v moedige mensen waren”, zegt Van Grieken in Het Gesprek. “Het is misschien Jos Geysels van Groen die het cordon sanitaire heeft uitgevonden, het is wel degelijk Bart De Wever die het in stand houdt. N-VA en Vlaams Belang zijn neefjes van dezelfde familie, maar ik moet vaststellen dat er geen moedige lokale N-VA-mandatarissen zijn.”

Waarnemers beweren dat voor het Vlaams Belang mee besturen belangrijker was dan het programma. Van Grieken spreekt dit tegen. “We zetten meer in op veiligheid, opwaardering van de politie, Nederlands, enz. Wat ik toch merkwaardig vind, is dat men enerzijds stelt dat het einde van de wereld nabij is als Vlaams Belang mee bestuurt, anderzijds zegt men dat we lokaal niet veel kunnen veranderen. Wat is het nu?”

Geen Kerstmisregering

Zes maanden na de verkiezingen blijft een federale doorbraak uit. De hoop om een federale regering te hebben voor Kerstmis smelt verder weg. “Eerst zal er een Antwerps schepencollege moeten zijn vooraleer de Arizona-regering landt. Dus ik verwacht geen federale regering voor het einde van het jaar. Geen kerstmisregering”, antwoordt Van Grieken. “Er moet bespaard worden en er zullen meer belastingen geheven worden. De socialisten zijn nu op de rem gaan staan. Zij willen minder besparingen en meer belastingen. Maar hoe lang gaan we de Vlamingen nog uitpersen? Als je geen staatshervorming doet en de regio’s niet verantwoordelijk maakt voor hun financieel beleid, dan zal er één iemand de prijs betalen: de werkende Vlaming.”

Stel dat die formatie eindelijk zou landen, dan is De Wever meteen ook de gedoodverfde premier. Maar wil De Wever echt de Belgische premier worden? “Daar zou ik mijn geld nooit op inzetten”, reageert Van Grieken. “In 2014 was hij kandidaat-premier en is hij burgemeester gebleven. In 2019 was hij kandidaat-minister-president en is hij burgemeester gebleven. Waarom zou hij nu dan wel premier worden?” Maar wie zou dan de nieuwe premier worden. Georges-Louis Bouchez? “Waarom niet? Of misschien een cd&v-er die de boel samen houdt? Ik zie De Wever op het laatste moment afstand nemen van het premierschap.”