​In Vlaanderen lopen al enkele proefprojecten rond basisbereikbaarheid van het openbaar vervoer. De einddatum van die projecten lag op 31 maart en moest met een voorstel van decreet een jaar worden verlegd. Een fluitje van een cent denkt de meerderheid maar in de commissie Mobiliteit hebben Joris Vandenbroucke en Björn Rzoska te veel onbeantwoorde vragen en kunnen het voorstel van onder andere Annick De Ridder niet zomaar goedkeuren.

Eerder bood De Lijn bus- en tramlijnen aan volgens het principe van de basismobiliteit: iedereen moest in zijn omgeving het openbaar vervoer kunnen nemen. De Vlaamse Regering opteert nu voor basisbereikbaarheid. Het openbaar vervoer moet nauwer aanleunen bij de concrete vraag per regio. Het moet gelaagd worden opgebouwd rond een kernnet (grote verbindingen) waaraan een aanvullend net en vervoer op maat voor het platteland worden gekoppeld. Voor het vervoer op maat zal niet alleen meer op De Lijn beroep gedaan worden.

Studio Commissie, maandag 9 april 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.