De Onderwijsspiegel wordt elk jaar uitgebracht na een grondige inspectie van het onderwijs. Dit jaarlijkse rapport schept geen fraai beeld van de muzische vorming in het basisonderwijs. Daarin wordt aandacht besteed hoe het kind zich expressief kan leren uiten door middel van muziek, beweging en toneel. In de commissie Onderwijs vragen de parlementsleden zich af wat minister Hilde Crevits van de resultaten vindt en of ze maatregelen zal nemen.
Uit de Onderwijsspiegel 2018 blijkt dat de helft van de basisscholen een onvoldoende haalt voor het vak muzische vorming. “Muzische vorming is zeer belangrijk omdat we hier aandacht geven aan twee belangrijke woorden die beiden met een c beginnen: creativiteit en cultuur”, zegt Kris Van Dijck (N-VA). Het kleuteronderwijs slaagt erin om alle onderwijsdoelen te halen met een gemiddelde van meer dan 80 procent voor alle leergebieden. Maar in het lager onderwijs ziet men dat het vak muzische vorming zakt naar 53 procent. “Dat is met de hakken over de sloot, maar voor een belangrijk leefgebied mogen we daar niet tevreden mee zijn. Dat grote verschil tussen het kleuteronderwijs en het lager onderwijs valt toch wel op”, aldus Van Dyck.
Volgens de inspecteur-generaal, Lieve Viaene, ligt de oorzaak vooral bij het feit dat men te eenvoudige opdrachten geeft. “Alle facetten van muzische vorming moeten aan bod komen. Denk maar aan beeld, muziek, drama, beweging, media en noem maar op”, klinkt het. Ook minister voor Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), vindt het jammer er nog te vaak de perceptie leeft dat muzische vorming een soort tweederangsvak is. “Een vak als muzische vorming kan ervoor zorgen dat een leerling, die misschien minder uitblinkt in andere vakken, nieuwe talenten bij zichzelf ontdekt. Dat kan alleen maar het zelfvertrouwen ten goede komen”, aldus de minister. Ze hoopt dat een nauwere samenwerking tussen de scholen en het deeltijdskunstonderwijs de kwaliteit van het vak zal opkrikken.
Studio Commissie, vrijdag 18 mei 2018 vanaf 18u30 op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus