Op 1 januari 2019 start Vlaanderen met de gefaseerde verplichte installatie van ‘slimme’ digitale elektriciteitsmeters. In totaal moeten er in Vlaanderen 4,63 miljoen meters worden geplaatst. Naar schatting moet tegen 2034 de hele uitrol achter de rug zijn. Maar consumentenorganisatie Test Aankoop verzet zich tegen de verplichte installatie van de digitale meters.
In februari kondigde Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein (Open Vld), aan dat vanaf 2019 bij alle Vlaamse gezinnen een slimme meter, ofwel de digitale elektriciteitsmeter, wordt geïnstalleerd. Zo kunnen distributienetbeheerders Eandis en Infrax vanop afstand meten hoeveel stroom u verbruikt. “De oude meters worden niet meer gemaakt, het tijdperk van die meters verdwijnt”, zegt de minister. “We komen met de invoering veel te laat. We zijn in het Europese peloton een van de allerlaatste”. Bijna alle lidstaten van de Europese Unie zijn al gestart met de uitrol van die digitale elektriciteitsmeter. Vlaanderen hoort, samen met landen als Bulgarije en Hongarije, tot de laatste lichting.
Maar Test-Aankoop is gekant tegen een verplichte invoering van de digitale meter. “De kosten voor de uitrol van de digitale meter zullen worden doorgerekend via de distributienettarieven, zodat iedereen meebetaalt”, zegt Test-Aankoop. “Om je een idee van het kostenplaatje te geven: in mei 2017 schatte de Vlaamse energieregulator VREG de totale kosten van de uitrol van de digitale meter op € 16 per jaar voor elektriciteit en op € 11 per jaar voor aardgas, voor een gemiddeld gezin, bij een invoering van de meter gespreid over 20 jaar (terwijl de levensduur van de toestellen amper 15 jaar zou bedragen…)”. Tijdens een hoorzitting in de commissie voor Energie pleiten ze voor een keuze op vrijwillige basis en een eerlijke verdeling van de kosten voor de invoering van de digitale meter.
Studio Commissie, donderdag 18 oktober 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.