Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar is al enkele jaren in ons land en dat is nefast voor onze bijenpopulatie. Door het wegvallen van bepaalde projectfondsen vreest Steven Coenegrachts (Open Vld) dat de Aziatische hoornaar zich in een hoog tempo in Vlaanderen zal vestigen. Tijdens de commissie voor Landbouw vraagt hij aan bevoegd minister Hilde Crevits wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die sinds mei 2017 in Vlaanderen voorkomt. De soort staat erom bekend honingbijenkasten te kunnen binnendringen, en volledige nesten leeg te roven. Vanaf de eerste meldingen zijn er door Honeybee Valley initiatieven genomen om nesten op te sporen en te verdelgen. Zo kon men in 2019 34 nesten verdelgen. “Vanaf dit jaar zal men geen projectfondsen meer beschikbaar stellen om een gelijkaardige bestrijdingsstrategie mogelijk te maken. De gevolgen zouden kunnen zijn dat onze bijenpopulaties bedreigd worden door deze invasieve soort”, zegt Steven Coenegrachts (Open Vld).

Volgens minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) ging het om een tweejarig project om de monitoring te organiseren. “Dit loopt dit jaar af, omdat het resultaat gerealiseerd werd, namelijk een website waarop iedereen een melding kan doen. Het is collega Demir die nu verder werkt aan de beheerstrategie. Wij hebben dus eigenlijk geen budgetten geschrapt”, zegt Crevits. Daarmee verwijst ze naar internetplatform Vespa-Watch. Via dat platform kunnen imkers, burgers, natuurvrijwilligers of bestrijdingsinstanties zoals brandweerkorpsen waarnemingen van Aziatische hoornaars of nesten doorgeven. Op de website kan men alle spots sinds 2017 terugvinden.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, donderdag 21 mei 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.