Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts lanceerde vorig jaar een kattendatabank waarin de gegevens van alle katten worden opgeslagen. Voordien waren er verschillende private databanken, maar niet een gecentraliseerde. Katten die reeds gechipt en ingeschreven werden moesten niet opnieuw geregistreerd worden, verzekerde Weyts. “Gegevens uit die private databanken kan men ook nog altijd raadplegen”, klonk het. Maar volgens Hermes Sanctorum (Onafhankelijk) loopt nog niet alles van een leien dakje.
Sinds 2014 is het chippen van uw kitten of kat verplicht. Maar omdat er niet meteen een overheidsdatabank kwam, hebben vele kattenbaasjes en dierenartsen hun katten laten chippen en laten registreren in verschillende private databanken of helemaal niet in de meeste gevallen. Daarom lanceerde minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in november 2017 een online gecentraliseerde kattendatabank, waar Vlamingen op zoek kunnen gaan naar hun verdwaalde dier. “Deze databank koppelt het rijksregisternummer van de eigenaar aan het chipnummer van de kat. De bestaande gegevens zullen maximaal gebruikt worden. Zo zullen de gegevens uit private databanken raadpleegbaar blijven”, klonk het.
Een jaar na de invoering blijken er volgens Hermes Sanctorum (Onafhankelijk) toch nog enkele knelpunten in het systeem te zitten. “We horen bijvoorbeeld dat in de praktijk politiediensten in diverse regio’s bij het aantreffen van een verloren kat enkel die centrale databank raadplegen, waar al iets oudere katten zich natuurlijk niet in bevinden. Op die manier komt een verloren kat dus ook niet automatisch terecht bij de rechtmatige eigenaar”, zegt Sanctorum. Maar volgens minister Weyts is er een automatische doorverwijzing naar de website van Europetnet indien op de website een chipnummer wordt ingegeven dat niet in de centrale databank is geregistreerd.
Studio Commissie, donderdag 8 november 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.