Code geel
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) blijft vasthouden aan code geel in het onderwijs. Dat betekent dat alle leerlingen voorlopig voltijds naar school kunnen blijven gaan. Hij baseert zich daarvoor op de cijfers die de CLB’s verzamelden rond de besmettingen op scholen. “Maar iedereen weet intussen dat we in code oranje zitten en de minister houdt vast aan code geel. Dat begrijpt niemand”, zegt Hannelore Goeman (sp.a).

Uit het contactonderzoek van de CLB’s blijkt een redelijke stabiliteit wat het aantal besmettingen en quarantaines van leerlingen en leerkrachten basis- en secundair onderwijs betreft ten opzichte van vorige metingen. “0,15 procent besmettingen bij leerlingen; in totaal: 1795. 0,25 procent besmettingen bij leerkrachten; totaal: 411. Het totaal van het aantal personeelsleden dat de laatste periode in quarantaine was: 627. Dat is zelfs een daling met 0,03 procent ten opzichte van de periode ervoor”, zegt Koen Daniëls (N-VA). Het merendeel van de besmettingen blijkt te herleiden tot situaties buiten de schoolmuren.

Volgende week maandag is er opnieuw overleg gepland het onderwijsveld. Mogelijk wordt er dan beslist om over te gaan tot oranje, maar wat dat precies betekent is nog niet duidelijk. “Ik ben niet getrouwd met geel, hoewel het een heel mooie kleur is. Het kan me niet schelen welke kleur van de regenboog we kiezen, maar ik wil wel dat alle scholen veilig open blijven voor alle leerlingen. Maar als we willen schakelen naar oranje, zonder aanpassing, dan impliceert dat wel een gedeeltelijke sluiting van de scholen. En dat wil ik niet. En daarom spreken wij over een aanpassing, ook van die code oranje”, aldus minister Weyts.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, woensdag 14 oktober 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.