De roep om statiegeld is weer wat toegenomen nu blijkt dat elke dag zes Vlaamse koeien sterven door zwerfvuil. Bij het maaien van het gras komen er weggegooide blikjes in het veevoer terecht. De stukjes blik kunnen leiden tot ziekte en zelfs tot overlijden van het dier. In de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement wordt daarom gevraagd welke stappen minister Joke Schauvliege zal ondernemen.
Elk jaar worden duizenden koeien in Vlaanderen ziek door het zwerfafval dat in hun maag terechtkomt. Meer nog, volgens een recente studie aan de universiteit van Wageningen zouden er jaarlijks tussen de 2051 en 2474 koeien in Vlaanderen overlijden ten gevolge van de zwerfafvalproblematiek. Bij het maaien belanden er soms stukjes van weggegooide blikjes of ander zwerfvuil in het veevoeder. Die stukjes veroorzaken letsels in de magen van onder andere runderen. “Het is niet alleen een problematiek van dierenleed, maar heeft ook een grote impact op de landbouwer zelf. Het gaat om een economische kost voor de volledige Vlaamse veehouderijsector tussen 4,5 en 6,8 miljoen euro jaarlijks. Die kost komt boven op de milieukost”, zegt Hermes Sanctorum-Vandevoorde (Onafhankelijke).
Het is in deze context dan ook dat een aantal landbouworganisaties reeds vorig jaar zijn gestart met campagnes rond de zwerfvuilproblematiek, zoals ‘Ik hou het hier proper, jij toch ook?’ en ‘In onze muil geen zwerfvuil’. Deze acties en campagnes kregen weerklank in de media, maar toch blijken de resultaten onvoldoende. “De aanpak van zwerfvuil is een van de grootste ergernissen van de Vlaming. Het is niet alleen een ergernis, het is ook heel slecht voor het leefmilieu en voor de dieren. Aan zwerfvuil zijn alleen maar negatieve zaken verbonden. Het kost handenvol geld, dus moeten we daar absoluut een vuist tegen maken”, reageert minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). De minister heeft nu een meldpunt opgericht voor landbouwers die dieren verliezen ten gevolge van zwerfvuil. De omvang van het probleem moet zo duidelijker worden.
Studio Commissie (herhaling), dinsdag 14 augustus 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.