zomerkampen
In de tweede helft van mei wordt er wellicht beslist of zomerkampen voor kinderen en jongeren zullen kunnen plaatsvinden. In afwachting daarvan wil minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) zich goed voorbereiden met alle betrokken actoren. Dat antwoordt hij tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement op een vraag van Freya Perdaens (N-VA). Zij hoopt dat lokale besturen niet voor hun beurt zullen spreken en nu al annuleringen doorvoeren.

Zowel ouders als organisatoren willen zo snel mogelijk duidelijkheid of zomerkampen en speelpleinwerkingen zullen plaatsvinden. Tot op heden werd er hieromtrent nog geen beslissing genomen. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) verwacht tegen de derde week van mei helderheid. “We hebben daar begrepen dat het voor virologen vandaag niet zo evident is om al definitief een uitspraak te doen over de zomer. Mochten zij nu worden gedwongen om definitief uitsluitsel te geven, dan zou dat misschien negatief zijn voor de activiteiten. We willen op dat vlak ook niet de forcing voeren om snel een heel heldere beslissing te hebben”, zegt Dalle.

In afwachting van adviezen van de experts, vraagt Dalle intussen aan organisatoren van kampen en aan gemeenten om voorlopig nog geen beslissingen te nemen. Freya Perdaens (N-VA) vraagt zich af of die boodschap bij alle lokale besturen is doorgekomen. “Wel zien we dat het aantal bevragingen van lokale besturen en lokale jeugd- en sportdiensten om advies stijgt. Dat vertelt ons dat schepenen en burgemeesters dit soort beslissingen nu wel op tafel liggen hebben in de steden en gemeenten, om die annuleringen nu wel al door te voeren. Dat betekent dat de oproep van de minister niet duidelijk was voor al deze lokale besturen”, zegt Perdaens. “Het is heel belangrijk dat elke lokaal bestuur wacht met een advies tot de Nationale Veiligheidsraad effectief een beslissing heeft genomen, zodat er nadien niets moet worden herroepen”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, zaterdag 25 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.