influencers
Vlaams minister voor Media Benjamin Dalle (CD&V) wil in gesprek gaan met influencers om hen in te schakelen in het zelfmoordpreventiebeleid. Begin september werd een zelfmoordfilmpje van een Amerikaanse man razendsnel verspreid via het socialemediaplatform TikTok. Om dat in de toekomst te vermijden vindt Dalle dat ook influencers bewust moeten gemaakt worden van de verantwoordelijkheid die zij hebben.

In september circuleerde een zelfmoordfilmpje op het platform TikTok. Het platform, dat vooral populair is bij kinderen en jongeren, deed er alles aan om de video weg te halen. “Die beelden konden zich razendsnel verspreiden onder het bijzonder jonge doelpubliek van dat medium TikTok. Daarom suggereerde ik al in november 2019 om de mediarichtlijnen uit te breiden naar de zogenaamde influencers”, zegt Vera Jans (CD&V).

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) stelde in 2004 mediarichtlijnen op. Dat zijn richtlijnen die de media informeren en adviseren over hoe ze het best over zelfdoding kunnen rapporteren. Op sociale media volgen influencers de richtlijnen niet steeds op. “Het belangrijkste is dat influencers zich bewust zijn van de impact van hun boodschap”, aldus Vlaams minister voor Media Benjamin Dalle (CD&V). “Daarom wil ik inzetten op preventie en zelfregulering”. Daarnaast zal de minister samen met de influencers bekijken om een gedragscode op te stellen.

Met vragen over zelfdoding kan je terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn of op zelfmoord1813.be.

Lees ook: het volledige schriftelijke verslag hier.

Studio Commissie, vrijdag 27 november 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.