droogteproblematiek
Naar aanleiding van de aanhoudende droogteperiode en de inname van open ruimte gecombineerd met verdere verharding, hielden de leden van de commissie voor Leefmilieu hoorzittingen over de droogteproblematiek in Vlaanderen. In het licht hiervan dienden twee leden van de sp.a-fractie een voorstel van resolutie in. Ze vragen onder meer om het aantal private waterputten in kaart te brengen en om een afschakelplan op te maken. De leden van de commissie bespreken en stemmen over het voorstel van resolutie.

De laatste jaren werden we steeds vaker geconfronteerd met extreme droogte. Een structurele aanpak is dringend nodig, klinkt in het Vlaams Parlement. “In het Vlaams Parlement heeft men hieromtrent hoorzittingen georganiseerd. Deze hebben aangetoond dat zowat alle actoren zich bewust zijn van de omvang van het probleem. En dat er bovendien een vrij grote consensus bestaat over de te volgen weg om te komen tot kostenefficiënte structurele oplossingen op de lange termijn”, zegt Bruno Tobback (sp.a).

Daarom dienden twee leden van de sp.a-fractie een voorstel van resolutie in. Ze pleiten onder meer voor de inventarisering van het aantal private waterputten. Daarnaast willen ze ook dat men een goed onderbouwd gefaseerd afschakelplan opmaakt. “Dat we in Vlaanderen niet weten hoeveel grondwater er is, waar het naartoe gaat en wie het aan het gebruiken is, is eigenlijk een aanfluiting van het moderne beleid”, zegt Tobback. In de commissie voor Leefmilieu werd het voorstel weggestemd.

Het volledige voorstel kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, woensdag 23 september 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.