Kim Buyst (Groen)
Vlaams volksvertegenwoordiger Kim Buyst (Groen) is niet verrast door de resultaten van het nieuwste internationale TIMMS-onderzoek. Dat onderzoek toont aan dat er nog steeds een daling van de leerprestaties van Vlaamse leerlingen van het vierde leerjaar voor wetenschappen en wiskunde is. Volgens Buyst is het lerarentekort de voornaamste oorzaak van de hele problematiek.

Het gaat niet goed met de kwaliteit van ons onderwijs. Het niveau van Vlaamse leerlingen was nog nooit zo laag. In 2003 stond Vlaanderen voor wiskunde nog in de kopgroep, ondertussen staan we op plaats 24. Voor Vlaams volksvertegenwoordiger Kim Buyst (Groen) komt dit niet als een verrassing. “Jaar na jaar tonen internationale onderzoeken aan dat onze onderwijskwaliteit daalt. Als we de kwaliteit terug naar boven willen krijgen, dan zullen we er allereerst voor moeten zorgen dat er een leerkracht voor de klas staat.”

Voormalig minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakte zich sterk dat hij de tanker heeft kunnen keren, maar dat spreekt het internationale TIMMS-onderzoek (International Mathematics and Science Study) tegen. En volgens Kim Buyst zal ook de nieuwe minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) weinig verandering kunnen brengen. “De beleidsnota van minister Demir is vaag. Zo wil de minister de pedagogische studiedagen afschaffen, omdat er volgens haar daar alleen spelletjes worden gespeeld, maar er komt geen andere oplossing. Wat komt er wel uit de beleidsnota? Wantrouwen ten opzichte van de leerkrachten. Terwijl wij vinden dat we meer vertrouwen moeten geven aan de leerkrachten.”

Kleinere klassen

Demir wil optreden tegen ouders die weigeren Nederlands te leren en hun ouderlijke verantwoordelijkheid ontlopen. Indien ouders niet kunnen aantonen dat ze Nederlands leren, kunnen ze hun schoolbonussen in het groeipakket verliezen. Volgens Buyst is dit geen goede oplossing. “Alle experten zijn het er over eens dat je hiermee niet de kennis van het Nederlands zal opkrikken in de scholen. We moeten vooral inzetten op kleinere klassen. Dat zou goed zijn voor de leerlingen en ook de werkdruk van de leerkrachten wordt hiermee aangepakt.”