De gevolgen van het vleesschandaal
In een slachthuis in Bastenaken werd massaal gefraudeerd met vlees, zo bleek de voorbije weken uit de media. Als gevolg hiervan kondigde federaal minister Ducarme een hervorming aan van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). Een aantal parlementsleden ondervragen minister Joke Schauvliege hierover. Zo willen ze weten of ze overleg heeft gepleegd met haar federale collega. Daarnaast vragen ze zich af hoe de minister het geschonden vertrouwen van de consument in de vleessector wil herstellen en welke maatregelen ze wil nemen om de controles effectiever te maken?

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) heeft gefaald in de zaak Veviba. Dat zei federaal minister voor Landbouw Denis Ducarme (MR) in de Kamercommissies Volksgezondheid en Bedrijfsleven. Volgens hem had het Voedselagentschap sneller moeten ingrijpen nadat er in Kosovo vlees werd gevonden dat twaalf jaar oud was en dat van bij Veviba kwam. Ducarme kondigde nu aan dat hij het agentschap gaat hervormen en dat er ondertussen bijkomende controles komen.

Vertrouwen in vleessector

Ook in Vlaams Parlement riep het vleesschandaal veel vragen op. “Van heel deze crisis zijn de correct werkende vleesveehouders, en dat is het overgrote aantal, het slachtoffer. Het is evident dat frauduleuze praktijken moeten worden aangepakt, niet alleen vanwege de fraude op zich maar ook omdat dit een afschrikeffect kan hebben voor soortgelijke praktijken”, zegt Jos De Meyer (CD&V).

Vlaams minister voor Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) kondigde woensdag aan dat ze pas acties zal ondernemen om het vertrouwen in de vleessector te herstellen, nadat de commotie rond de vleesfraude is gaan liggen. “Het heeft geen zin om dat nu te doen, op het moment dat die problemen nog opborrelen, maar we moeten klaarstaan om een tandje bij te steken op het moment dat de heisa is gaan liggen. We moeten het vertrouwen opnieuw herstellen”, zegt Schauvliege. “Ik blijf erbij dat we voedsel hebben dat streng wordt gecontroleerd. We hebben boeren die op een heel verantwoorde manier produceren. We mogen dat zeggen en we mogen daar ook trots op zijn en dat uitdragen zoveel als we kunnen”.

Studio Commissie, donderdag 22 maart 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.