De hervorming van de registratierechten
De Vlaamse Regering wou het systeem van de registratierechten bij de aankoop van een woning vereenvoudigen. Blikvanger van het nieuwe stelsel is het nieuwe verlaagde normale tarief van 7 procent bij de aankoop van een gezinswoning. Deze nieuwe regeling is van toepassing op verkoopovereenkomsten die worden afgesloten vanaf 1 juni 2018. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.

Het Vlaams Parlement keurde op 9 mei de hervorming van de registratierechten goed. Vanaf 1 juni 2018 zal het klein en groot beschrijf verdwijnen. Registratierechten op woningen bedragen vanaf dan standaard 7 procent. “Heel wat woningen hadden een kadastraal inkomen (ki) onder de 745 euro, terwijl ze een hoge verkoopprijs hadden. En dat was natuurlijk net wat wij moesten vermijden. Dat huizen die vrij duur stonden, aan een verlaagd tarief werden verkocht. Zeker omdat je dan ook nog eens het ki kon verhogen met het aantal kinderen ten laste. Ook daar wordt komaf mee gemaakt”, zegt Vlaams minister voor Financiën Bart Tommelein (Open Vld). Let wel dat de vrijstelling van registratierechten enkel opgaat voor de aankoop van je eerste woning en je er binnen de twee jaar moet intrekken.

Voor de kleinere huizen, die minder dan 200.000 euro kosten, is er wel een compensatie. Zo komt er een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro. In de centrumsteden en de Vlaamse rand geldt die korting voor woningen met een aankoopprijs tot 220.000 euro. “Die harde grens heeft het risico dat een aantal mensen opnieuw onder tafel of in het zwart zullen betalen, dat mensen zullen afspreken om de verkoopprijs net onder de 200.000 euro te doen liggen of net onder de 220.000 euro in de Vlaamse Rand om van die belastingvrijstelling te kunnen genieten”, zegt Jan Bertels (sp.a). “Het kan toch niet de bedoeling zijn dat wij opnieuw afspraken onder tafel gaan promoten om die vrijstelling te kunnen krijgen”.

De Koepelzaal, donderdag 17 mei 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.