Huldiging: Herman De Croo 50 jaar parlementslid
In het Vlaams Parlement worden parlementsleden gehuldigd naar aanleiding van een langdurige parlementaire carrière. Op 25 april viel die eer te beurt aan Herman De Croo voor zijn vijftig jaar parlementair mandaat. Deze huldiging vond plaats tijdens een bijzondere plenaire vergadering in de Koepelzaal van het Vlaams Parlement.

Herman De Croo (Open Vld) is het enige liberale parlementslid met een ononderbroken parlementair mandaat van vijftig jaar. Ter gelegenheid van zijn jarenlange politieke inspanningen werd het ‘Orakel van Brakel’ op woensdag 25 april in het Vlaams Parlement in de bloemetjes gezet. “Na grondig opzoekingswerk zijn we erachter gekomen dat Herman De Croo nu als ‘50-plusser’ het gezelschap geniet van zes andere illustere vijftigers, parlementsleden en ministers. Ze heten Pierre Tack, Amedée Visart de Bocarmé, Auguste Raemdonck van Megrode, Henri Carton de Wiart, Frans Van Cauwelaert, Camille Huysmans en dan hebben we nu Herman De Croo de Brakel”, opende de voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans (N-VA).

Dat De Croo zijn vijftig jaar parlementair mandaat in het Vlaams Parlement zou vieren had hij nooit verwacht. Waar Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) maar al te graag even op inging. “Herman, ooit hebt u voorspeld: “Ik blijf in de Kamer tot ik sterf, en dan ga ik naar de Senaat”. Het is enigszins anders gelopen”, zegt Bourgeois. “Dat u hier, in het Vlaams Parlement, uw gouden parlementair jubileum zou vieren, dat zult u zelfs in uw meest morbide dromen niet verwacht hebben”. Tot slot benadrukte Vlaams fractieleider Bart Somers (Open Vld) een aantal uitgesproken eigenschappen van Herman De Croo. Zoals zijn vrijheidsliefde, zijn onversneden liberale levenshouding, zijn harde werken,… “Ik ken eigenlijk niemand met zoveel onuitputtelijke energie. Ik heb Bart Tommelein al heel vaak in uw richting zien kijken en denken: ‘Kon ik daar maar ergens een stekker in steken’”, aldus Somers.

Carrière

Bij de verkiezingen van 1968 werd Herman De Croo voor het eerst verkozen voor de Kamer op de toenmalige PVV-lijst. Sindsdien is hij nooit meer uit de parlementen verdwenen. Met uitzondering van de periode van 1991 tot 1995 toen hij rechtstreeks verkozen werd voor de Senaat. Alles samen heeft hij aan 40 verkiezingen deelgenomen: 19 parlementsverkiezingen, 6 voor de provincieraad, 11 voor de gemeenteraad en 4 Europese verkiezingen. De Croo was onder meer minister van Nationale Opvoeding, Buitenlandse Handel, Pensioenen, Verkeerswezen en PTT. Naast de nationale politiek heeft Herman De Croo nooit het lokale niveau verwaarloosd. Zo was hij 20 jaar lang de burgemeester van Brakel. Op 25 mei 2014 werd hij verkozen tot Vlaams volksvertegenwoordiger en die functie bekleedt hij momenteel nog.

De Koepelzaal, zondag 29 april vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.