e-boek
Als u een boek bij de bibliotheek ontleent, betaalt de Vlaamse overheid drie cent, waarvan er één naar de uitgever gaat en twee naar de auteur. Via het recent gelanceerde platform cloudLibrary kunnen leners nu ook e-boeken lenen in de bibliotheek. Niemand uit de boekensector krijgt een antwoord op de cruciale vraag: welke vergoeding ontvangt een auteur voor het uitlenen van zijn e-boek? In de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement proberen twee parlementsleden dit stukje cruciale stukje informatie te achterhalen.

Sinds een maand bieden 165 van de Vlaamse en Brusselse bibliotheken een nieuwe dienst aan: e-boeken. Mensen kunnen via het elektronische boekenplatform “cloudLibrary” gratis e-boeken uitlenen. De bibliotheken stellen een catalogus 4.500 e-books beschikbaar. Het platform cloudLibrary is een samenwerking tussen Cultuurconnect, Standaard Boekhandel en Bibliotheca. Voor het aanbod zette de meerderheid van Vlaamse Uitgevers haar schouders mee onder het platform.

Maar In een opiniestuk legde Matthijs de Ridder van de Vlaamse Auteursvereniging een aantal pijnpunten bloot. Hij stelt zich kritisch op tegenover het systeem van uitleendiensten. De vraag is vooral: wat verdienen de auteurs eraan? “Het geheel is ongelooflijk ondoorzichtig. Er is geen zicht op het contract tussen Standaard Boekhandel en de uitgevers. Ook niet op het contract tussen uitgeverijen en auteurs. Er is ook geen duidelijkheid of de bibliotheken een leenvergoeding betalen”, zegt Katia Segers (sp.a). Ook Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) vindt dat er meer transparantie nodig is, zeker tegenover de auteurs. “De auteurs moeten hun rechtmatige deel van de koek kunnen krijgen. We volgen het dus verder op”, aldus Jambon.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, dinsdag 13 oktober 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.