Vlaams volksvertegenwoordiger Toon Vandeurzen (cd&v) ziet met lede ogen hoe de industrie in Vlaanderen achteruit gaat. Hij wil niet bij de pakken blijven zitten en roept op tot actie. “Vlaanderen is misschien een kleine regio, maar heeft een grote economie die ons uit het moeras kan sleuren”, klinkt het.
Werkgeversorganisatie Voka waarschuwt dat de industrie in een zware crisis zit. Uit een enquête bij 700 bedrijven blijkt dat meer dan 6 op de 10 bedrijven de economische situatie somber inzien. “Dit jaar alleen al zijn er 8500 jobs verloren gegaan. Dat maakt mij wel bezorgd”, kaart Vlaams volksvertegenwoordiger Toon Vandeurzen (cd&v) aan. “De beleidsnota’s van Vlaams minister-president Matthias Diependaele zijn ambitieus. Hij wil inzetten op dat welvarende Vlaanderen. Maar hoe hij dat concreet gaat invullen, daar blijft het vaag. Het is tijd dat de minister-president een versnelling hoger schakelt en een concreet actieplan op tafel legt.”
De minister-president wil onder andere inzetten op een beter vergunningenbeleid en minder administratieve rompslomp. Maar volgens Vandeurzen wordt hier al jaren over gesproken en worden er maar kleine stappen vooruit gezet. “De minister-president moet nu, voor de kerstperiode, zeggen dat het menens is. Dat hij niet voor niets de bevoegdheid ‘Industrie’ in zijn titel heeft staan”, zegt Vandeurzen. “De minister-president zegt dat we een kleine economie zijn, maar dat klopt niet. We behoren tot de 30 grootste economieën van de wereld. Er zijn heel veel zaken die op federaal niveau aangepakt moeten worden, maar ook Vlaanderen kan nu al stappen ondernemen. Denk maar aan onderwijs, innovatie, administratieve vereenvoudiging, het vergunningenbeleid, enz. Laat ons dan niet te pretentieus zijn en eerst met onze eigen bevoegdheden beginnen.”
Genk
In Genk, de stad van Vandeurzen, kwam cd&v, de partij van burgemeester Wim Dries, als grote winnaar uit de bus. Samen met Vooruit-Groen vormen zij de meerderheid. Cd&v krijgt 7 schepenen, maar daar hoort Toon Vandeurzen niet meer bij. “Ook cd&v heeft cumulregels. Als je stad meer dan 40.000 inwoners telt dan moet er een uitzondering gevraagd worden. Dat is een goede zaak. Als je de dingen goed wil doen, moet je niet te veel hooi op je vork nemen”, reageert Vandeurzen in Studio Vlaams Parlement.
Minister Demir was de grote tegenstander van Wim Dries. Ze beloofde zelfs haar ministerschap opzij te zetten als ze burgemeester van Genk kon worden. Maar cd&v won overtuigend de verkiezingen met 43,2 procent, goed voor 19 van de 39 zetels. “We zijn beloond voor zes jaar goed bestuur. We hebben zowel met Vooruit-Groen als N-VA gesproken. Qua inhoud verschillen we niet veel van N-VA, maar we konden elkaar moeilijk vinden op het vlak van vertrouwen. Daarom hebben we beslist om de komende zes jaar in zee te gaan met Vooruit-Groen.”