Vlaamse regering
Voor het eerst in de geschiedenis geen Septemberverklaring maar een Oktoberverklaring. Daarin riep kersvers minister-president Jan Jambon (N-VA) op “om het negativisme achter ons te laten”. Aan het einde van de zitting werd Liesbeth Homans (N-VA) aangesteld als nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement. Na tien jaar krijgt het Vlaams Parlement opnieuw een vrouwelijke voorzitter. Jan De Meulemeester praat erover met voorzitter Liesbeth Homans.

Op woensdag 2 oktober 2019 legde de Vlaamse regering de eed af in handen van de voorzitter van het Vlaams Parlement. Vervolgens schorste de voorzitter de vergadering zodat de nieuwe Vlaamse Regering kon vergaderen om een minister-president aan te duiden. Nadien ging Jan Jambon (N-VA) zijn eed afleggen bij koning Filip.

Hieronder een overzicht van de nieuwe Vlaamse ministers en hun bevoegdheden:

  • Jan Jambon (N-VA) – minister-president, minister van Cultuur, Buitenlands Beleid, Ontwikkelingssamenwerking en ICT
  • Zuhal Demir (N-VA) – minister van Omgeving, Toerisme, Energie, Justitie en Handhaving
  • Ben Weyts (N-VA) – vice minister-president, minister van Onderwijs, Dierenwelzijn, Sport en de Vlaamse Rand
  • Matthias Diependaele (N-VA) – minister van Financiën, Begroting, Onroerend Erfgoed en Wonen
  • Hilde Crevits (CD&V), vice minister-president, minister van Economie, Werk, Sociale Economie, Innovatie en Landbouw
  • Wouter Beke (CD&V) – minister van Welzijn
  • Benjamin Dalle (CD&V) – minister van Brussel, Media en Jeugd
  • Bart Somers (Open Vld) – vice minister-president, minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur
  • Lydia Peeters (Open Vld) – minister van Mobiliteit en Openbare Werken
Regeerakkoord

Na de schorsing werd de plenaire vergadering hervat voor de regeringsverklaring over het regeerakkoord. In zijn ‘Septemberverklaring’ riep minister-president Jan Jambon op “om het negativisme achter ons te laten”. Hij heeft slechts een doel voor ogen: “het belang, het welzijn, een goede toekomst van alle Vlamingen”. Op vrijdag 4 oktober komt het Vlaams Parlement vanaf 10u opnieuw samen om te debatteren over het regeerakkoord en de ‘Septemberverklaring’.

Voorlopig zijn er geen begrotingscijfers. Dit tot misnoegen van de oppositiepartijen. “Hoe kunnen wij op een eerlijke manier dat debat voeren als we niet weten over welke cijfers men spreekt?”, zegt sp.a-fractieleider Conner Rousseau. Minister-president Jan Jambon kondigt aan dat hij volgende week de begrotingstabel zal presenteren. “We zullen nog vele weken de tijd hebben om daar tot in de kleinste details op in te gaan. ‘I’m your man.’ Ik hoop dat ik u kan ontmoeten in die debatten”, aldus de minister-president.

Aanstelling nieuwe voorzitter

Aan het einde van de zitting werd Liesbeth Homans (N-VA) aangesteld als nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement. Na tien jaar krijgt het Vlaams Parlement opnieuw een vrouwelijke voorzitter. “Ik zal mijn best doen om een voorzitter te zijn van alle Vlaamse volksvertegenwoordigers. Van links en rechts. Ik zal, samen met jullie, de Vlaamse Regering met heel veel plezier controleren. En ten slotte, het is misschien niet zo verstandig om dat te doen, maar ik beloof iedereen plechtig dat ik ga werken aan mijn non-verbale communicatie”, zegt voorzitter Liesbeth Homans.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 2 oktober 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.