ontharding
Vlaanderen staat vol met vervallen gebouwen, leegstaande loodsen en niet-gebruikte fabrieken. Die dragen bij tot de verharding van Vlaanderen en zouden best afgebroken worden indien ze zich ver van een woonkern bevinden. Dat vindt Mieke Schauvliege (Groen) en ook Koen Van den Heuvel (CD&V) wil het ontharden van Vlaanderen stimuleren. Ze willen van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weten hoe zij de situatie verder wil aanpakken.

Almaar meer percelen raken bedolven onder het beton, waardoor het water niet meer kan doordringen in de ondergrond. Dat heeft als gevolg dat het meer in rioleringen en beken terechtkomt. Uit cijfers blijkt namelijk dat 14,2% van Vlaanderen verhard is. “Ons landschap is bezaaid met leegstaande loodsen en bedrijfsgebouwen, fabrieken, kazernes enzovoort. Die dragen bij tot de verharding. We gebruiken die niet”, zegt Mieke Schauvliege (Groen). Hoofddocent Ruimtelijke Planning van de KU Leuven Hans Leinfelder noemt het zelfs ‘ruimtelijk afval’. “We zijn wereldkampioen in afval sorteren, maar extreem nonchalant met afgedankt patrimonium. Dat laten we in de open ruimte slingeren”, zegt hij in De Standaard.

De Vlaamse regering heeft de ambitie om tegen 2050 de verharding in het buitengebied (met bestemming landbouw, natuur, bos of groen) met een vijfde verminderen. Dat betekent dat 8.000 hectare verharding moet gesloopt worden. “Maar hoe wil minister van Omgeving Zuhal Demir dit realiseren?”, vraagt Schauvliege zich af. “Op dit moment komen we niet verder dan een aantal intenties en uitspraken dat we dat zullen doen. Maar hóé we dat zullen doen, dat blijft helemaal onduidelijk. En zolang er geen duidelijke kaders, duidelijke richtlijnen, duidelijke wetgeving en duidelijke financiële stimuli zijn, wordt de verdere verrommeling van de open ruimte voortgezet”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, maandag 27 januari 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.