De premie van 5000 euro voor elektrische auto’s valt niet overal in goede aarde. De Vlaamse Regering lijkt volgens critici op een slechte verkoper op het autosalon. Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn Bex (Groen) pakt minister Peeters hierover hard aan. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Wie in 2024 een nieuwe elektrische wagen koopt, kan een premie van 5000 euro krijgen van de Vlaamse overheid. Om in aanmerking te komen voor de premie mag de elektrische auto maximaal 40.000 euro kosten. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) heeft daarvoor 20 miljoen euro uitgetrokken, maar in een advies zegt de Raad van State dat dit mogelijk niet genoeg zal zijn om elke aanvrager van de premie tegemoet te komen. “Op het eerste gezicht lijkt de maatregel een goed idee, maar de uitvoering ervan is slecht. De premie van 5000 euro komt terecht bij degenen die het niet nodig hebben”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn Bex (Groen) vast.

Eerder had de regering beslist om ook in 2025 en 2026 premies te voorzien, maar na het vernietigende advies van de Raad van State komt ze terug op die beslissing. “Het systeem van minister Peeters deugde gewoon niet. Eens het voorziene budget van 20 miljoen euro op is, zal er een vertrouwensbreuk zijn met diegenen die wel nog rekenden op die premie”, kaart Bex aan. De premie van 3000 euro voor wie een elektrische tweedehandswagen aankoopt, vindt Bex een beter systeem. “De partij Groen heeft er op het federale niveau voor gezorgd dat de elektrificatie van het bedrijfswagenpark er snel kwam. Die elektrische wagens komen nu op de tweedehandsmarkt. Daar is het wel interessant dat die auto’s in België blijven en niet geëxporteerd worden.”

Drie grote kanonnen

In 2019 was Stijn Bex lijsttrekker voor de Vlaamse lijst in Brussel. Maar voor de verkiezingen van 2024 verhuist hij naar het Brussels Parlement. Daar zal hij op de vierde plaats staan, een strijdplaats. “Nadia Naji, onze co-voorzitter, zal de Vlaamse lijst trekken in Brussel. Federaal minister voor Energie Tinne Van der Straeten zal de federale lijst trekken in Brussel. En Brussels minister van Mobiliteit Elke Van de Brandt trekt de Brusselse lijst. Drie grote kanonnen. Ik ondersteun met alle plezier de groenen in Brussel en zal er alles aan doen om verkozen te geraken”, aldus Bex in Studio Vlaams Parlement.