langdurig zieken

De Hoge Commissie van de Geneeskundige Raad voor Invaliditeit (GRI) besliste om de uitkering van 29.229 langdurig zieken te verlengen tot aan de wettelijke pensioenleeftijd. Daaronder vallen ook mensen die jonger zijn dan vijftig jaar en al meer dan tien jaar arbeidsongeschikt zijn. “Op federaal niveau heeft men dus beslist om te zeggen: ‘Adieu, vaarwel, tot ziens, u mag naar de vergeetput.’ We gaan u niet meer controleren op langdurige ziekte. Het interesseert ons niet meer of u nog geactiveerd kunt worden”, zegt Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA).

In Vlaanderen zijn er meer dan 240.000 mensen langdurig ziek, en dat cijfer neemt elk jaar toe. Naar alle waarschijnlijkheid zal de coronacrisis de cijfers nog roder kleuren. Om mensen terug op de arbeidsmarkt te begeleiden is er een samenwerking tussen de VDAB en het RIZIV, goed voor 5000 trajecten. Maar uit recente cijfers blijkt dat deze trajecten jaar na jaar niet ingevuld geraken. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) belooft om zo snel mogelijk een actieplan voor te leggen aan de Vlaamse regering. “Hopelijk krijgt het actieplan groen licht of witte rook op de Vlaamse Regering. Vlaanderen kan de hefbomen die het heeft, gebruiken”, aldus de minister.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, donderdag 4 februari 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.