relschoppers
Midden augustus was het onrustig aan de Belgische kust. In Blankenberge brak een massale vechtpartij uit nadat een ruzie over geluidsoverlast volledig escaleerde. Volgens diverse media waren er ongeveer 50 probleemjongeren uit Brussel betrokken bij het incident. In het Vlaams Parlement blikt Sam Van Rooy (Vlaams Belang) terug op die tumultueuze weekends. In het bijzonder op een uitspraak die minister Somers daarna over de relschoppers deed: “Het is misschien tuig, maar het is ons tuig”.

“De uitspraak die ik gedaan heb, is een parafrasering van een belangrijke en bekende uitspraak van Pim Fortuyn. Hij heeft ooit over ‘Marokkaanse rotjochies’ gezegd dat het ‘onze jochies’ waren”, zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). “Daarmee wil ik zeggen dat je er misschien heel ambetant en verveeld over kunt zijn, je kunt er kwaad en woedend over zijn, maar op een bepaald moment moet je natuurlijk verder met mensen die hier geboren en opgegroeid zijn. Het is de taak van de overheid om daarover na denken”. De minister benadrukt dat de rechtsregels moeten bewaakt worden, maar dat er ook kansen gecreëerd moeten worden. “We moeten zorgen dat we vooral geen mensen wegens hun afkomst stigmatiseren en in een hoek duwen”, aldus Somers.

“Ze willen enkel rel schoppen”

Maar volgens Sam Van Rooy (Vlaams Belang) kan men het culturele probleem niet ontkennen. “Het gaat steeds opnieuw over jongeren met dezelfde culturele afkomst. Die relschoppers waren geen Chinezen, geen boeddhisten, geen hindoes, … Het zijn telkens opnieuw jongeren van Afrikaanse en Noord-Afrikaanse afkomst”, aldus Van Rooy. Volgens Nadia Sminate (N-VA) willen deze relschoppers niet tot onze samenleving behoren. Ze willen enkel rel schoppen. “Ik heb het zelf dit weekend nog aan den lijve ondervonden. Jongeren uit een andere stad, ver van mijn stad, nemen de trein, en stappen af in het anders zo vredige Londerzeel, met maar één doel: om rel te schoppen. Ik wil het eens duidelijk gezegd hebben – en we moeten dat durven te zeggen: het gaat niet over jongeren die tot onze samenleving behoren”, aldus Sminate.

“Als u zegt dat die jongeren niet tot onze samenleving behoren, dan ben ik het fundamenteel oneens. Jongeren die hier geboren en opgegroeid zijn, behoren, wat ze ook doen, tot onze samenleving”, reageert Somers. “In een democratische rechtsstaat zijn alle burgers gelijk. Er moet gelijk opgetreden worden wanneer ze in de fout gaan, maar alle burgers moeten gelijke schouderklopjes krijgen wanneer ze op het juiste pad zijn”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, dinsdag 15 september 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.