VRT
Zitten er rotte appels in de mand, of is de mand zelf rot? Aanleiding voor deze vraag van Wilfried Vandaele (N-VA) is een kritisch rapport van Audit Vlaanderen over de werking van de openbare omroep VRT. Het auditrapport kwam er in navolging van vastgestelde onregelmatigheden aan de VRT-top. De Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteren hierover samen met bevoegd minister Benjamin Dalle tijdens een actualiteitsdebat in de plenaire vergadering.

Een onderzoek van Audit Vlaanderen heeft ernstige onregelmatigheden over de werking van de VRT naar boven gebracht. Het gaat onder meer over het systematisch en bewust misbruiken van budgetten, belangenvermenging, vriendjespolitiek, enz. … “Ik vraag me al meerdere dagen af hoe het zover is kunnen komen. Ja, men ging bewust en onbewust in de fout. En ja, men voelt de constante druk van commerciële zenders, die niet gebonden zijn aan wetten waar overheidsbedrijven wel aan moeten voldoen. En die kunnen tot frustratie leiden binnen de VRT. Dat kan ik goed geloven. Maar dat mag allerminst een vrijgeleide zijn om wetten te overtreden”, zegt Katia Segers (sp.a)

De concrete aanleiding voor dit onderzoek door Audit Vlaanderen was het conflict aan de top van de VRT eind vorig jaar en de berichten die daar toen over verschenen in de pers. “Ik stel me wel de vraag wat er zou zijn gebeurd indien dit conflict niet geëscaleerd was. Zouden we dan ook een dergelijk kritisch rapport van Audit Vlaanderen hebben ontvangen? Ik vind het wat beangstigend om te moeten vaststellen dat blijkbaar alleen incidenten aanleiding geven tot een grondige bijsturing van het beleid van de openbare omroep”, zegt Karin Brouwers (CD&V).

Jaarlijkse opvolging

Ook Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) was erg geschrokken bij het lezen van het rapport. “Het rapport stelt zeer ernstige pijnpunten vast. Problemen ook rond de niet-naleving van de wetgeving, onder meer rond overheidsopdrachten. Problemen ook rond integriteit en deontologie”, zegt Dalle.

Samen met de nieuwe CEO van VRT Frederik Delaplace zijn er ondertussen afspraken gemaakt over een kordate aanpak van de mistoestanden. Audit Vlaanderen lijstte daarover ook een reeks van 9 aanbevelingen op. “Audit Vlaanderen zal zorgen voor een jaarlijkse opvolging en in de commissie zullen we dat allemaal nagaan. Ik ga ervan uit dat dat gerespecteerd zal worden”, aldus de minister.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, zondag 18 oktober 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.