Coronavirus - Corona - Speelplein - Verbod
“Het herstelbeleid na de coronacrisis moet maximaal samen sporen met onze klimaatambities.” Dat zegt Minister van Leefmilieu Zuhal Demir tijdens een videoconferentie met de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement. Over het Europese voorstel om de ambitie te verhogen van 35 naar 55% CO2-reductie is ze echter terughoudender. “Dat staat niet in het regeerakkoord en moet overlegd worden met de andere regeringen”, aldus Demir.

Onlangs riep Denemarken de lidstaten op om tot een gezamenlijk herstelplan met de Green Deal als basis. Zo wordt er gevreesd dat ‘Europa zich zal opsluiten in een economie afhankelijk van fossiele brandstoffen’. Maar Vlaanderen ging op de rem staan. “Wij hebben die Deense brief dinsdag pas gekregen en dit moest woensdag ondertekend worden. Sta mij toch toe van dit eerst te bespreken met mijn collega’s binnen de regering”, zegt Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA). “Als daar opportuniteiten zijn om het relancebeleid te combineren met nieuwe stimulansen voor energie- en klimaattransitie, dan gaan we die opportuniteiten ook maximaal benutten”.

Tijdens een videoconferentie in de commissie Leefmilieu reageert Chris Steenwegen (Groen) ontgoocheld. “Ik vind het spijtig dat we vanuit België, en vooral vanuit Vlaanderen, weer een zeer negatief signaal hebben gegeven naar de internationale gemeenschap. Dat de minister zegt dat ze de brief pas dinsdag heeft gekregen en woensdag moest ondertekenen, dat komt niet zo geloofwaardig over”.

Herdenkingsbossen

Op vraag van partijgenoot Wilfried Vandaele (N-VA) overweegt minister Demir om herdenkingsbossen aan te leggen na de coronacrisis. “Eerst moeten we ons focussen op de gezondheidscrisis en ervoor zorgen dat de epidemie krimpt”, zegt de minister. “We zijn nu aan het bekijken of we niet in elke provincie een soort herdenkingsbos kunnen aanleggen. Een plaats waar we kunnen stilstaan bij wat ons overkomen is”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, vrijdag 17 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.