energieronselaars
In mei waarschuwde de Vlaams Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) al voor energieronselaars. Die proberen klanten ervan te overtuigen om van leverancier te veranderen. En zelfs te vertellen dat ze voor de overheid of de VREG zelf werken. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) stelt dat de federale gedragscode hierover niet het gewenste effect heeft en praat over criminele feiten.

“Die energieronselaars mikken op de onwetendheid van een aantal mensen, om ze zo bepaalde contracten aan te smeren”, zegt Johan Danen (Groen). Onbekende bedrijven, zoals vlaamseenergiedienst.be en Vlaamse Dienst Energie, geven de indruk dat ze door Vlaanderen zijn erkend of dat ze zelfs een soort overheidsdienst zijn. Wat niet het geval is. “Het probleem is niet alleen dat de verkoopmethodes agressief zijn. Daarenboven worden de zaken foutief en misleidend voorgesteld”, aldus Danen.

Aanpassing Energiedecreet

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) erkent dat er recent opnieuw veelvuldig melding wordt gemaakt van misleidende en agressieve verkooppraktijken van elektriciteits- en gascontracten. Ze wijst erop dat op federaal vlak er een gedragscode is opgesteld waaraan energieleveranciers zich moeten houden. “De FOD Economie staat in voor het handhaven van deze code. Maar enkele energieleveranciers hebben deze code niet ondertekend”, zegt Demir.

Een aanpassing van het Energiedecreet moet de VREG en de minister de bevoegdheid geven om de zaken grondig te laten onderzoeken. “Het is gewoon crimineel en het is werk voor een rechtbank. Daarmee komen we hopelijk in oktober naar het parlement”, aldus de minister.

Lees ook: Opnieuw diensten die zich ten onrechte uitgeven voor VREG

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, maandag 17 augustus 2020 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.