luchtvervuiling
Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil onderzoeken of er een mogelijk verband is tussen het aantal coronabesmettingen en luchtvervuiling. Sinds het uitbreken van de coronacrisis werden al verschillende studies gepubliceerd waarin een correlatie werd gevonden. Demir wil nu samen met Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) nagaan welke onderzoekspistes mogelijk zijn. Dat zegt ze tijdens een videoconferentie met leden van het Vlaams Parlement.

Uit onderzoek van de Maarten Luther Universiteit Halle-Wittenberg in Duitsland blijkt dat er een link is tussen luchtvervuiling en het aantal personen dat symptomen van COVID-19 vertoont. Of daar zware gevolgen van ondervindt. Het onderzoek gebeurde in 66 verschillende regio’s in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. 80 procent van de sterfgevallen door het coronavirus bevonden zich tijdens de onderzoeksperiode in de vijf regio’s waar de lucht het sterkst met stikstofdioxide vervuild was. Vier van die gebieden (waaronder de regio van Milaan) lagen in het noorden van Italië. De vijfde regio was de omgeving van Madrid in Spanje. De Britse krant The Guardian berichtte deze week over het Duitse onderzoek.

“Los van een aantal bedenkingen, is het belangrijk dat we die discussie voeren en daar oog voor hebben. We moeten met name in Vlaanderen kijken naar de eventuele link die tussen beide bestaat. Dat zou ons in de toekomst ook kunnen helpen. Om bijvoorbeeld verdere aandoeningen minstens binnen de perken te houden”, zegt Bruno Tobback (sp.a). Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zal nu samen met de onderzoeksinstellingen en het agentschap Zorg en Gezondheid (ZG) bekijken of de hypotheses uit de vermelde studie wetenschappelijk correct onderzocht kunnen worden in een Vlaamse context.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, zondag 3 mei 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.