Directeurs in basisonderwijs zijn overbevraagd
Sinds een tiental jaar hebben de directies van het basisonderwijs zich verenigd in NODB. Die afkorting staat voor het Netoverschrijdend Overlegplatform Directeurenorganisaties Basisonderwijs. Deze vereniging wil opkomen voor de belangen van de directeur basisonderwijs. Volgens NODB is de positie van de directeur in basisonderwijs nog steeds onhoudbaar. Tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement legt Lieven Verkest, hun woordvoerder, uit waarom er volgens hem nog steeds te weinig middelen en beleidsondersteuning voorzien worden door de Vlaamse regering.

Op 31 januari en 22 februari 2018 organiseerde de Commissie voor Onderwijs hoorzittingen over de voorstellen van resolutie betreffende het versterken van directeurs en leerkrachten in het basisonderwijs. Zo willen de indieners van de voorstellen van resolutie aan de hand van een reeks concrete voorstellen de directeurs de aandacht geven die ze verdienen. En hen de steun en de ruimte geven om een slagkrachtig schoolbeleid te voeren. “Directeurs zijn sleutelfiguren voor het beleidsvoerend vermogen en de werking van scholen, maar directeurs mogen niet alleen staan. Zelfs directeurs met een goed schoolteam en een groot beleidsvoerend vermogen verzuipen in het werk. Onder meer door de talrijke vergaderingen met allerhande diensten”, zegt Steve Vandenberghe (sp.a).

Directies halen veel voldoening en uitdaging uit pedagogische taken en innovaties, maar ze hebben het gevoel dat ze nooit rond raken. “De directeur mag niet alleen staan, het beleid moet vooral voldoende beleidsruimte maar ook middelen geven voor omkadering”, zegt Vandenberghe. Daarnaast zijn de loonverschillen tussen de directeurs een bron van frustratie. Maar ondertussen heeft de Vlaamse Regering de gelijkschakeling van de lonen voor de directeurs basisonderwijs goedgekeurd. Dit op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). De gelijkschakeling gaat in vanaf 1 september 2018. Met deze maatregel en het meer klasvrij maken van de directeurs versterkt minister Crevits het schoolleiderschap in het basisonderwijs.

Studio Commissie, maandag 6 augustus 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.