kinderbijslag
Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) wil van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke weten hoe hij gaat vermijden dat Vlaams belastinggeld naar mensensmokkelaars vloeit. Ze wijst naar niet-begeleide minderjarige vluchtelingen die recht hebben op een groeipakket, maar het geld doorsluizen naar het buitenland. De minister wil alvast samenzitten met de diensten en kijken of maatregelen nodig zijn.

De nieuwe Vlaamse regering besliste dat asielzoekers geen kinderbijslag krijgen. Enkel bed, bad en brood. Maar over de groep van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen zijn geen nieuwe afspraken gemaakt. Die krijgen naast de kinderbijslag (eventueel aangevuld met zorgpremies en sociale toelagen) automatisch de toekenning van de schooltoelage met het groeipakket. “Dat is een probleem, omdat het over bedragen tot zeker 3000 euro per jaar gaat”, zegt Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang). “Het is de bedoeling dat de voogden het geld beheren, maar in de praktijk gaat het anders. Minderjarigen kunnen dat geld soms zelf beheren en sluizen het dan door naar het buitenland, om er bijvoorbeeld hun mensensmokkelaar mee af te betalen.”

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft alvast contact opgenomen met de betrokken diensten. “Het groeipakket voorziet inderdaad dat niet-begeleide minderjarige vluchtelingen dit groeipakket kunnen krijgen. Dit dient om hen te ondersteunen in de kwetsbare positie waarin zij verkeren. Het kan niet de bedoeling zijn om dat geld naar het buitenland door te sluizen”, zegt de minister. Indien dit het geval zou zijn zal de minister de nodige maatregelen nemen om de misbruiken op te sporen en te stoppen.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, maandag 14 oktober 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.