Dubbele dagvaarding voor Joke Schauvliege
Greenpeace en de Antwerpse actiegroepen Ademloos en Straten-generaal hebben Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) gedagvaard. Op die manier willen ze de kwaliteit van het luchtsaneringsplan aanklagen en proberen ze een beleid dat draait rond propere lucht af te dwingen. Uiteraard kwam dit onderwerp woensdag ook aan bod in het vragenuurtje in het Vlaams Parlement.

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wordt twee keer gedagvaard vanwege de slechte luchtkwaliteit door milieuorganisatie Greenpeace en de actiegroepen Ademloos en Straten-generaal. De Antwerpse burgerbewegingen klagen de kwaliteit van het luchtsaneringsplan voor hun regio aan. Greenpeace eist via een procedure in kort geding dat de Vlaamse overheid binnen de twee maanden met een nieuw urgentieplan tegen luchtvervuiling komt. “Ik wil heel uitdrukkelijk aangeven dat de luchtkwaliteit de jongste tien tot vijftien jaar onbetwistbaar fel is verbeterd”, zegt Schauvliege. “Doen alsof er niets gebeurt en er geen plannen zijn, klopt absoluut niet. Integendeel, we hebben nu al actieplannen, die hebben resultaat. We zijn ook de eerste Vlaamse Regering die de ontdieseling heeft ingezet. Wij zijn een Vlaamse Regering die ook de lage-emissiezones heeft ingevoerd. We ondernemen dus actie, maar uiteraard zullen we bijkomend actie ondernemen”.

Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) is teleurgesteld in de lauwe reactie van Schauvliege. “‘Beter’ is de vijand van ‘goed’. Het is niet omdat de luchtkwaliteit beter is dan tien jaar geleden dat ze goed is, integendeel. We zien dat de uitstoot van stikstofdioxide op dit moment stagneert. We zijn er dus absoluut nog niet in Vlaanderen”, zegt Meuleman. “In Vlaanderen wordt er nog steeds ontzettend veel met vervuilende diesels rondgereden die het beter doen op papier dan in de werkelijkheid. Zelfs na de dieselgate en de verhalen over sjoemelsoftware. In andere landen heeft men die teruggeroepen of heeft men bedrijven ervoor laten opdraaien om die diesels te verproperen. In Vlaanderen en België kijkt men naar elkaar en vraagt men zich af wie het zal oplossen. Niemand. Er gebeurt niets”.

De Koepelzaal, zaterdag 31 maart 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.