Eerstejaarsstudenten
Het gaat niet goed met de eerstejaarsstudenten. Dat is de zorgwekkende conclusie van een enquête die de studentenraad van Universiteit Antwerpen hield bij 726 startende studenten. “Meer dan drie op vier voelen zich vermoeid, gestresseerd, onzeker of bezorgd. Eén op zeven geeft zelfs aan ernstig met donkere gedachten te worstelen”. In het Vlaams Parlement vraagt Hannelore Goeman of minister Weyts bereid is om extra middelen vrij te maken voor het mentaal welzijn van deze studenten in coronatijden?

De Studentenraad UAntwerpen bevroeg 726 studenten die voor de eerste keer aan een opleiding hoger onderwijs zijn begonnen. Daaruit blijkt dat drie op de vier van de ondervraagden zich gestresseerd, vermoeid, onzeker of bezorgd voelen. Nog onrustwekkender is dat 1 op de 12 worstelt met donkere gedachten.

“Dat vind ik schrikbarend”, zegt Hannelore Goeman (sp.a). “Die strenge maatregelen zijn nodig en de jongeren doen hun stinkende best. Maar de studententijd hoort eigenlijk de mooiste tijd van hun leven te zijn en daar trekt corona gewoon een dikke streep door. Wat het allemaal nog erger maakt, is dat ik weer alarmkreten hoor dat studenten zich niet gehoord voelen. Dat er te weinig erkenning is voor hun moeilijke situatie, en dat minister Weyts amper aandacht lijkt te hebben voor hun problemen”.

38 miljoen euro extra middelen

De Vlaamse Regering maakt 38 miljoen euro extra middelen vrij om de coronafactuur in het hoger onderwijs op te vangen. Bovenop de 1,5 miljoen euro die eerder al werd vrijgemaakt voor de studentenvoorzieningen. Daarbij is als richtinggevend doel gesteld dat er een kwart zou moeten gaan naar de studentenvoorzieningen. “Dat betreft vanzelfsprekend niet alleen welzijn; het gaat ook over dringende noden van welvaart, zoals voor studenten die afhankelijk waren van een studentenjob in de horeca”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Voorts starten wij eindelijk met een studie van de problematiek, want het welzijn bij studenten is eigenlijk onontgonnen gebied in Vlaanderen.  In samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Studenten (VVS) wordt volgende week gestart met een bevraging, met onze financiële steun en materiële ondersteuning. Dat moet ons de mogelijkheid bieden een duurzaam beleid uit te werken op basis van een nulmeting”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal (herhaling), zondag 31 januari 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.